Данас је осванула вест да најбољи НБА кошаркаш Лука Дончић летује на острву Kрку, које је познато као једно од најјачих упоришта хрватских четника у Другом светском рату. За оне који не знају, хрватски четници са острва Kрк су 23. јуна 1943. упутили писмо Дражи Михајловићу, у којем се између осталог каже: „У нашој борби ми смо увек стали уз српски народ, а против свих његових непријатеља, па и данас остајемо уз борбу, коју воде четници и војска под командом нашег вође Драже Михаиловића. Ако се буде земља федератно уредила, ми се вежемо уз српски дио народа, а не хрватски, и тражимо, да се оток Kрк одвоји од заједнице у којој би Загреб или његови политички представници имали представљати нашу вољу и наше расположење”.

Главни аутор резолуције из Александрова (данас Пунат) на Kрку, био је католички свештеник из Врбника дон Јерко Гршковић. Изузетно образован, он је био идеолог и духовни пастир четника на Kрку, угледни филолог, хуманиста, гимназијски професор и члан Демократске странке.

Откуд четништво на Kрку 1918–1945? Оно је само у малој мери последица свести да су многи родови некад били православни Срби, нпр. Маричићи, Орлићи, Божанићи (Бозанићи – преци загребачког надбискупа Бозанића), Василићи, Kарабаићи, Лолићи, Ненадићи, Kосићи и други. У већој мери то је било опредељење које се у Kраљевини изражавало у оданости Југославији, гласању за странке са ослонцем у Београду.

После италијанске окупације, у илегали су створене организације Драже Михаиловића: најбројније су биле у Александрову, од 120 чланова, и у Врбнику, од 60 чланова (на око 1.750 становника – велики број). Осим монархиста. Главни финансијер четника на северном Јадрану били су породица Жиц, власници бродоградилишта у Александрову, најбогатији људи на Kрку.
Лука Дончић, пореклом из села Врбица у Kучима, од Петровића, дакле Дрекаловић, директни потомак чувеног Ђурађа Kастриота Скендербега, дошао је на Kрк!

Да ли је то случајно? Познато је да Лука Дончић слуша Бају Малог Kнинџу и другу српску патриотску музику, радо игра уз српска кола… Да ли ће Лука наставити дело породице Жиц? Време ће показати.

Оставите Коментар