Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да уочава заједничке црте између протеста у Kазахстану и белоруских протеста 2020. године и да су западне специјалне службе стајале иза њих, саопштила је прес служба белоруског председника.

– Иза свих ових догађаја су државе. Имајте на уму да су се у августу 2020. године те државе усмериле ка нама. Наравно, све су то закувале њихове специјалне службе. Ми смо то видели, они нису ништа сакривали. Сломили смо им рогове и они су из тога извели закључак – рекао је Лукашенко. Белоруски председник је изјавио да је главни закључак колективног Запада, након догађаја у Белорусији, био то да би требало да настави да крије своје интересе.

– Специјалне службе су радиле, а заинтересоване државе нису привлачиле пажњу, нико то није приметио. Мислите да су протести великих размера могли преко ноћи да се појаве у тако великој држави као што је Kазахстан? То не може тек тако да се догоди – констатовао је Лукашенко. Он је обратио пажњу да се у Kазахстану укрштају интереси великих транснационалних компанија.

– Зато је дата команда: „Не журите, полако, када буде све јасно онда ћемо ступити на сцену“. Цитирао сам податке до којих је дошла наша обавештајна служба у првим данима протеста. Kазахстан је, као и Белорусија – чвориште. Ми у Европи, а они у Централној Азији – појаснио је председник Белорусије.

Он је додао да је из Kазахстана било могуће потпалити ситуацију и у Русији, избрисати авганистанску срамоту коју су допустиле САД (државни преврат и повлачење америчке војске), утицати не само на Kину, већ и на целокупну Азију. Због тога су улози били високи.

Масовни протести у Kазахстану почели су првих дана нове године. Становници Жанаозена и Актауа, градова у Мангистауској области, изашли су на митинге протестујући због двоструког поскупљења течног нафтног гаса, што је Министарство енергетике образложило чињеницом да су од 1. јануара цене почеле да се формирају на електронским берзама на основу понуде и потражње. Протести су потом прерасли у нереде.

Оставите Коментар