Председник Александар Лукашенко долази у посету Београду до краја године. Минск ће том приликом послати четири руска ловца који ће бити модернизовани на генерацију „четири плус“, а стручњци тврде да ће Србија с ескадрилом „мигова 29“ бити најјача војна сила у региону

Белоруски председник Александар Лукашенко до краја године посетиће Србију и званично нам донирати још четири борбена авиона „миг 29“!

Ово потврђује белоруски амбасадор у Србији Валериј Бриљов, који истиче да ће се војно-техничка сарадња две државе тек развијати. Нове четири летелице биће ремонтоване на исти начин као и шест „мигова“ које нам је претходно поклонио руски лидер Владимир Владимирович Путин, чиме ће се унапредити на „четири плус“ генерацију. Војска Србије ће са овим појачањем имати укупно 14 модернизованих „мигова 29“ спремних за пуну оперативну борбу, што стручњаци тумаче као потпуну надмоћ у региону.

ПУТИНОВА ДОЗВОЛА

Нова четира белоруска авиона биће испоручена Србији по истом принципу и условима које је Београд склопио са Москвом, будући да је реч о руској техници.

– До краја 2018. године планирана је посета Александра Лукашенка Србији. Кад је реч о развијању билатералне сарадње у области војне опреме, ми имамо такву врсту опреме. Веома активно радимо на снабдевању и ремонту војне опреме. Ова сарадња наставља да буде релевантна – поручио је Бриљов.

Према његовим речима, председник Лукашенко треба да иде у земљу у којој ће бити припремљен озбиљан економски програм.

– Белоруска страна се нада да ће проширити индустријску сарадњу са Србијом. Београд је заинтересован за сарадњу и развој односа у свим правцима. Што се тиче трговине, промет робе Белорусије и Србије износио је око 240 милиона долара у 2017. години. Очекујем да се то побољша – нагласио је Бриљов.

Руски авион „МИГ-29“ (фото: ЈуТјуб)

Штитимо наше небо

Сарадња са Белорусијом побољшава одбрамбене капацитете заштите ваздушног простора како се не би десила ситуација у којој тај посао обавља нека друга земља уместо нас, као у Црној Гори.
Мирослав Бјеговић, аналитичар

Декан Факултета за безбедност „Едуконс“ Мирослав Бјеговић каже да ће Србија моћи сама да брине о небу.

ИЗВОР