Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, су током онлајн заседања Врховног државног савета Савезне државе Белорусије и Русије потписали интеграциони декрет о главним правцима спровођења одредби Уговора о стварању Савезне државе за 2021-2023. годину.

Двојица председника одобрила су одлуке Врховног државног савета Руске Федерације и Белорусије, укључујући и ажурирану војну доктрину и миграциони концепт.

У септембру су се председници двеју земаља договорили о свих 28 интеграционих савезних програма. Затим су ови програми одобрени на састанку Савета министара Савезне државе.

Како је Лукашенко изјавио током састанка, државе намеравају да ојачају регионалну војну групу, која већ служи као поуздан штит.

Програми за Савезну државу укључују интеграцију валутних система, опште принципе за наплату индиректних пореза, борбу против тероризма, узајамни приступ јавним набавкама и државним налозима. Осим тога, јединствена ће бити и макроекономска политика, земље ће интегрисати платне системе и ускладити монетарну политику, формирати заједничка тржишта нафте и гаса итд.

Русија и Белорусија потписале су споразум о оснивању Савезне државе 8. децембра 1999. До 20. годишњице потписивања овог документа формирана је радна група за израду индустријских смерница. Москва и Минск су их затим преформатирали у савезне програме за интеграцију. Већина је испланирана до 2025. године, а неке до 2027. године. И у Москви и Минску више пута су наглашавали да савезним програмима недостају политичка питања везана за губитак суверенитета.

Оставите Коментар