САД би наредног понедељка, када се навршава годину дана од председничких избора у Белорусији, могле да уведу тој земљи нове санкције, објавио је Си-Ен-ЕН, преноси РИА Новости.

Америчка телевизија се позива на извор у Конгресу, напомињући да није познато против кога ће нове мере бити усмерене. Према речима саговорника телевизије, објава о санкцијама планирана је баш 9. августа када су у Белорусији пред годину дана одржани председнички избори.

Подсетимо, председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Централна изборна комисија саопштила је да је на изборима победио Александар Лукашенко. Белоруска опозиција не признаје те резултате и сматра да је победница Светлана Тихановска. Ни

Брисел не сматра Лукашенка за легитимног председника. Од 9. августа у Белорусији трају протести против изборних резултата.

Након тога су западне земље, а посебно чланице Европске уније, увеле санкције против низа белоруских званичника, које су оптужили за насиље над демонстрантима и фалсификовање резултата председничких избора. Европска унија је три пута објављивала санкционе спискове за Белорусију: 2. октобра, 6. новембра и 17. децембра прошле године.

Они укључују 88 физичких лица и седам организација. Председник Александар Лукашенко додат је на „црну листу“ у другом пакету.

Русија сматра Лукашенка легитимним председником Белорусије. Крајем јула бивша председничка кандидаткиња Светлана Тихановска боравила је у Вашингтону где ју је примио амерички председник Џозеф Бајден. Она је тада рекла да се нада да ће Америка увести најјаче могуће санкције белоруским властима.

Оставите Коментар