НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ изборима у Белорусији који ће се одржати 9. августа неће учествовати два највећа супарника актуелном председнику Александру Лукашенку.

Централна изборна комисија није дозволила да у изборима учествује Виктор Бабарико бивши директор ,,Белгазпром банке“, као и Валериј Цепкало бивши белоруски дипломата и бивши директор Парка високих технологија у Белорусији.

Виктор Бабарико и његов син се од 18. јуна налазе у затвору јер је код њих пронађена већа сума новца за коју белоруске службе тврде да је добијена из иностранства. Бабарико није могао да докаже порекло новца. Њега председник Лукашенко назива ,,кандидатом Москве“.

Валериј Цепкало је имао велики број нерегуларних потписа подршке. Сваки од кандидата је требао имати сто хиљада потписа који су касније били проверавани.

Белоруски Комитет државне безтбедности тврди да је Бабарико добио из иностранства новац за изборе.Председник Лукашенко окривљује руководство ,,Гаспрома“ да се оно мешало у белоруске изборе.

Већ доста дуго Лукашенко јавно полемише са руководством Гаспрома које инсистира да он врати дуг за потрошени гас, па да тек онда разговарају о новој цени. На другој страни Лукашенко каже да није ништа дужан Гаспрому и да је спреман да купује њихов гас по европским ценама које су далеко мање од оних које Минску нуди Гаспром.

После елиминације главних супарника Лукашенко има реално највеће шансе да лако још једном добије на изборима. Опозиција је до сада понављала хорски да је дошло време да после 26 година владавине оде са власти ,,незамењиви Лукашенко“. Лукашенко им је одговарао да и не покушавају да користе украјински ,,рецепт“ јер никакав Мајдан неће проћи.

Иначе Бабарика Лукашенко назива ,,руским кандидатом“ иза којег стоји ,,Гаспром“. Виктор Бабарико и његов син Едуард су 21 јуна оптужени да су мували са новцем ,,Белгазпромбанке“ чијих 49,8 посто акција припада ,,Гаспрому“ тј.његовој ,,Гаспромбанци“.

Велика кампања против Лукашенка води се преко Интернета. Објављују се текстови да је његова породица корумпирана. Већ су му дали надимак „Саша три посто“. Лукашенко им одговара да слободно могу да узму новац из страних банака у којима га нађу. Осим тога Лукашенко тврди да је његов рејтинг знатно виши него што тврди опозиција. Лукашенко игра на карту патриота који није дозволио да се опљачка државна имовина. Он у свим говорима истиче важност да Белорусија сачува свој суверенитет.

Оставите Коментар