Александар Лукашенко предложио је земљама чланицама Евразијског економског савеза (EAÝS) да искористе позитивна искуства из времена СССР.

Притом је нагласио: „Ми смо живели у једној земљи. Имамо огромно искуство које нам је то дало. То може бити основа. Имамо и један језик (руски) и много шта заједничког. То је пут којим се можемо кретати брже него што је ЕУ“.

Председник Белорусије, који је боравио у посети Казахстану, нагласио је и да EAÝS треба да „води рачуна о грешкама које је правила ЕУ“, како их не би понављао.

Додао је: „Ми се заиста можемо кретати брже јер имамо више искуства зато што смо живели у СССР у којем је постојала апсолутно тесна интеграција. Не треба  је уништити. Треба васпоставити оно што је било разрушено. Треба да на томе радимо“.

Лукашенко је пре три дана изјавио да је Русија за Белорусе „више него држава“, да је то за њих – идеологија.

Белоруски председник је ово рекао приликом сусрета са губернатором руске Новгородске области Андрејом Никитином.

Притом је разјаснио: „Често говорим: ако неки мисле да је Русија само њихова, ја говорим да је Русија и наша. На то треба да се сви навикавају. Русија је за нас Белорусе идеологија и то нико не може избацити из мене“.

Указао је да Белорусија – заједно са Русијом – већ фактички делује „на територији једне државе“ и да зато у његовој земљи не долази у обзир ништа друго осим „заштите интереса Русије и њених грађана“. А исти је случај и са Белорусима у Русији.

Закључио је речима:

  • Има ли Русија ближег савезника од Белорусије? Нема! А ни ми немамо земљу која нам је ближа од Русије.

Многи већ тврде да Лукашенко говори о „СССР на новим основама“ и да ће се таква интеграција реално појавити у наредних 4-5 година.

Оставите Коментар