Захвални смо вам што разумете позицију и политику наше земље, која се налази на европском путу, али не жели да буде чланица НАТО-а, поручио премијер Александар Вучић после сусрета с белоруским председником.

Белорусија никад није прекинула сарадњу са Србијом, и то се неће догодити ни у будућности, рекао је председник те земље Александар Лукашенко после састанка с премијером Србије Александром Вучићем.

Њих двојица разговарали су у Минску, другог дана дводневне посете председника владе Србије Белорусији. Теме разговора, како преноси „Спутњик”, биле су унапређење сарадње две државе, али и реализација војнотехничког споразума по којем је Белорусија спремна да по ценама далеко нижим од тржишних испоручи Србији најсавременије авионе и ракетне системе.

Вучић је у обраћању новинарима после састанка захвалио Лукашенку на разумевању за политичку позицију наше земље, позвао белоруског председника да посети Србију, али и нагласио, говорећи о војнотехничкој сарадњи, да „никога нећемо да нападамо, ништа туђе не желимо, али бићемо спремни да заштитимо свој народ и територију”.

Лукашенко је истакао да ће његова земља „учинити све што може за Србију” и указао на важност обнове билатералне трговине.

„Увек смо вас подржавали, чак и у најтежим временима. И увек ћемо вас подржавати. Учинили смо то, иако некад није било добро за нас. Имали смо принципијелан став, укључујући онај о јединству ваше земље. Стога можете да рачунате на Белорусију”, поручио је Лукашенко.

Позивајући се на његов сајт, Н1 је пренео да је белоруски председник навео и да се две државе данас налазе у различитим ситуацијама, али да Минск нема ништа против да се Србија развија својим путем.

„Ми ни у којем случају нећемо имати претензије према Србији ако се буде развијала својим путем, јер вероватно и ми сносимо кривицу за то што се Србија нашла у таквој ситуацији. Ипак, после распада Совјетског Савеза требало је озбиљно да размислимо о изградњи тешње сарадње”, истакао је Лукашенко.

Наводећи да је Србија независна земља и да води своју политику, Вучић је пренео да му је Лукашенко рекао да одлично разуме позицију и политику наше земље, која се налази на европском путу, али не жели да буде чланица НАТО-а.

„Ми смо му на томе захвални и имаћемо све ближу сарадњу”, рекао је Вучић, који је, како преносе агенције, позвао Лукашенка да посети Србију „званично, незванично, на одмор”, наводећи да „у Србији нико неће морати да се крије, јер су Белоруси велики пријатељи српског народа”. Истичући да је разговор с Лукашенком трајао „двоструко дуже од предвиђеног и да је био искрено пријатељски”, премијер Србије је оценио да „морамо много да радимо да бисмо стазу пријатељства још боље утабали”.

Он је навео и да се разговарало о наменској индустрији и војнотехничкој сарадњи.

„Ми никога нећемо да нападамо, ништа туђе не желимо, али бићемо спремни да заштитимо свој народ и територију. Брзо ћемо имати решења. Србија није велесила, али ће бити много теже да се нападне него раније и то је резултат наших договора, а о свим детаљима моћи ћу да говорим за месец или два, почетком априла”, истакао је Вучић.

Уз подсећање да је Лукашенко већ дао задатак влади да ради на повећању трговинске и робне размене до 500 милиона долара, Вучић је навео да су инвеститори из Белорусије заинтересовани да учествују у приватизацији наших компанија, а српски привредници могу да раде у Белорусији и зарађују новац.

Премијер Србије назначио је и да постоје потенцијали за извоз пољопривредних прерађевина из наше земље, као и за сарадњу у области семена и припреме земљишта, заштите животне средине, али и наменске производње, кад су у питању аутоматске и снајперске пушке, где „Белоруси могу да учествују с електроником, где јесу бољи од нас”.

Премијер Србије је посетио и Храм Свих Светих у Минску, где му је свештенство уручило велику икону Јована Крститеља, као поклон за Храм Светог Саве у Београду. Вучић је Храму Свих Светих поклонио икону Богородице Тројеручице.

 

Извор: Политика