Ако западне земље изврше агресију на Русију, Белорусија ће ући у рат, изјавио је данас белоруски председник Александар Лукашенко.

„У случају да неко покуша да нападне Русију преко Белорусије или у близини белоруских граница, наша армија од 60.000-65.000 војника ући ће у рат. Према одредбама споразума о Kолективној безбедности и споразума о државној унији, Запад је у нашој зони одговорности“, изјавио је Лукашенко за руске медије, преноси ТАС.

„Ако се догоди такав напад са запада, севера или југа, одмах ћемо похитати у помоћ Русији“, закључио је белоруски председник.

Лукашенко је прошлог месеца наложио министарству одбране Белорусије да будно мотри на покрете снага НАТО-а у Пољској и Литванији и да борбену готовост подигне на виши ниво у јединицама које контролишу западне границе Белорусије.

Нешто касније, 19. августа, белоруски министар одбране Виктор Kрењин наредио је да се погранична армијска област Гродно појача тактичким ракетним јединицама, вишецевним ракетним батеријама, беспилотним летелицама и противваздушним ракетним системима.

Leave a Reply