Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је министру спољних послова Пољске посаветовао да не граде „додатне базе“, иначе ће Минск и Москва бити принуђени да одговоре.

„Рекао сам министру спољних послова, он је био код нас у Минску: не намеравамо да ратујемо са вама. Због тога не треба градото додатне базе. У супротном ћемо ми и Руси морати да одговоримо. Значи, бићемо принуђени да нешто распоређујемо да бисмо вам се супротставили“, рекао је Лукашенко.

Белоруски лидер је истовремено нагласио да се спољна политика Белорусије заснива на принципу да „се са суседима мора добро живети, зашто бисмо се свађали са њима“. Лукашенко је такође истакао искључиво мирољубиву политику белоруске државе и народа, преноси прес-служба белоруског председника.

„Ми смо мирољубиви људи, не желимо рат. Нисмо богати, али не молимо никог. Сами ћемо зарадити своју срећу. Ако се покренемо, све ћемо урадити сами. Већ сам рекао да је боље десетине и стотине година преговора од једног дана рата“, рекао је шеф државе.

Лукашенко је додао да је свет проценио поступке које Белорусија чини како би осигурала безбедност у европском региону.

„Данас су коначно схватили колика је цена овог комада земље у центру Европе. Не само они. Американци који су веома далеко, такође су оценили. Да не говорим о свом старијем брату (о Русији)“, додао је он.

Крајем октобра Лукашенко је такође рекао да Минск и Москва размишљају о адекватном одговору „уз минималне трошкове“ на планове Пољске да на својој земљи изгради америчку војну базу.

Раније је Пољска понудила Сједињеним Америчким Државама да на својој територији изграде сталну базу за америчку оклопну дивизију и обећала да ће преузети трошкове — око 1,5-2 милијарде долара.