Министарство одбране Мађарске огласило се поводом обучавања украјинске војске

Министарство одбране Мађарске оповргло је изјаве словачког министра да та земља наводно обучава украјинску војску, министарство је навело да Мађарска обучава само војне лекаре, а у земљи се лече и рањени украјински војници, пренео је Телекс .

Раније је словачко издање Параметар пренело да је министар одбране Словачке Јарослав Нађ рекао да се украјинска војска наводно обучава у Мађарској.

„Министарство одбране је одговорило да одбрамбене снаге Мађарске учествују у обуци украјинских војних медицинских специјалиста у хуманитарне сврхе и да се рањени украјински војници лече у Мађарској“, наводи се у саопштењу.

Министарство одбране Мађарске је истакло да се позиција Будимпеште није променила, „ми смо на страни мира и не подржавамо било какве кораке који воде ка ескалацији рата, тако да нећемо слати оружје или војнике у Украјину“.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да је Мађарска једина земља ЕУ која није подржала иницијативу да се украјинска војска обучи у Европи и да неће учествовати у томе.

Од почетка сукоба, Мађарска се доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја Украјини. Почетком марта прошле године мађарски парламент је донео декрет којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље. Шеф Министарства спољних послова земље Петер Сијарто објаснио је да Будимпешта настоји да обезбеди територију Закарпатија, где живе етнички Мађари, јер би снабдевање оружјем преко њене територије постало легитимни војни циљ.

Оставите Коментар