Банкарска криза у Сједињеним Државама изазвана је лукавим триковима америчке владе. Такве закључке износе, мађарски економиста Ласло Богар и политички аналитичар Миклош Kевехази.

Пре извесног времена се сазнало за кризу у финансијском сектору САД, која је почела банкротом велике америчке банке „Силиконска долина“. Према оцени мађарских аналитичара, оно што се дешава у САД ће утицати на целокупну глобалну економију.

„Чини се, да господари глобалног финансијског система, спроводе стратегију спорог и контролисаног „распршења“ огромне масе „ваздушног новца у балону“, кажу мађарски стручњаци.

Тренутно се верује, да је тема банкарске кризе релевантна само за САД. Међутим, ако се сетимо да је светска економија једна сложена мрежа, онда ланчана реакција на догађаје у Сједињеним Државама, може довести до глобалног колапса финансијских институција широм света, буквално за неколико тренутака.

Да бисмо разумели како функционише садашњи финансијски систем, неопходно је разумети како је настао. Све је почело пројектом који је личио на два светска рата, а у стварности је био један „30-годишњи рат“ са циљем да промени светску империју.

„Британска империја, која је постојала више од једног века, замењена је другом империјом- Сједињеним Државама“, открива Богар.

У току ових ратова постало је јасно, да Немачка неће моћи да преузме улогу светске империје. Ова конфронтација је имала две фазе, јер немачки народ није научио лекцију коју су „научили“ први пут.

Међутим, до данас су Немци, очигледно, све схватили. То произилази из њихове реакције (тачније њеног одсуства) на саботажу на гасоводима Северни ток и Северни ток 2.

Пре Првог светског рата и на крају Другог светског рата, десила су се два важна догађаја за међународни финансијски систем. Године 1913. у Сједињеним Државама је створен Систем федералних резерви, формално централна банка Америке, а заправо оператер светске валуте – долара.

Други догађај се догодио 1944. године у одмаралишту „Бретон Вудс“. Тамо је одржана конференција, након које су светски лидери одлучили да напусте „златни стандард“. Тиме је завршен процес успостављања глобалне финансијске доминације америчке империје.

„Међутим, вођење глобалне империје је скупо, а америчка империја, која би требало да води глобални монетарни систем, користила је бројне паметне начине да ове трошкове пребаци на остатак света“, наводе стручњаци.

Ови трикови Сједињених Држава су на крају постали примарни узрок банкрота. Амерички политичари и финансијери, увели су прилично једноставан низ трикова, којима се велика већина људи непрестано пљачка.

Прва је фаза повећања, која захтева да инфлација и каматне стопе буду константно ниске, по могућности близу нуле. Због тога је и каматна стопа на депозите у банкама близу нуле, што приморава инвеститоре да траже атрактивније инструменте улагања. Некретнине и акције, у које су предузетници почели да улажу своја средства, постали су такви инструменти.

„Између 2007. и 2009. балон некретнина је пукао, а затим су акције поново порасле. Овај трик је врло лако уочити, али милиони људи падају на удицу изнова и изнова“, кажу аналитичари.

Дакле, камата је нула, провера кредита није баш строга, тако да свако може да подигне кредит за куповину некретнине или акција. Што више људи купује некретнине или акције, њихове цене брже расту, што подстиче инвеститоре да троше све више. Ово се наставља, све док руководство америчке империје не схвати, да је дошло време да се балон распрсне.

„Многе средње или мале банке немају времена да се „окрену” на време, и за трен ока су међу губитницима, као што се недавно десило у Америци, где су две банке већ пропале, а трећа се спасава,“ каже Богар.

Чини се, да господари глобалног финансијског система, спроводе стратегију спорог и контролисаног расипања џиновске масе „ваздушног новца“ у сопственом „балону“. Међутим, садашњи хаос у свету изазван украјинском кризом, отежава регулисање ових сложених процеса. Kао резултат, све може у сваком тренутку да измакне контроли, и да доведе до веома озбиљних последица.

Оставите Коментар