Лидер Венецуеле верује да је опозиција, чије су се присталице у уторак и среду сукобиле са снагама реда, намеравала да изазове грађански рат, што би Вашингтону послужило као изговор за инвазију.

Председник Венецуеле Николас Мадуро упозорио је јуче да САД желе да изазову грађански рат и масакр у његовој земљи како би могле да је окупирају. Он верује да је опозициони лидер Хуан Гваидо, чије су се присталице у уторак и среду сукобиле са снагама реда, намеравао да изазове крвопролиће, које би Вашингтону послужило за војну интервенцију.

„Ултимативна“ опција

Мадуро је после дводневних сукоба, у којима је погинула једна жена (27), 69 особа повређено, а 89 ухапшено, упозорио грађане да не наседају на америчке провокације.

– Опозиција жели да нас уведе у грађански рат. Питам вас, шта би се десило да смо послали тенкове, оклопна возила и специјалне јединице на улице? Настао би покољ међу Венецуеланцима, а Вашингтон би славио и наредио почетак војне интервенције како би окупирао земљу Боливара – рекао је Мадуро.

Он је још једном истакао да је главни циљ опозициног покушаја пуча, започетог у уторак, био да изазове грађански рат, а Гваидове присталице назвао је „малом групом људи, чији је план пропао“.

Међутим, да Вашингтон неће тако лако одустати од крвавог сценарија у Венецуели, говоре и изјаве председника САД Доналда Трампа. Он је у среду увече за канал Фокс бизнис навео да ће у наредних неколико дана моћи да се види „развој догађа“ у јужноамеричкој земљи.

– Тамо је невероватна збрка. То место је веома лоше и веома опасно, тако да ће нешто морати да буде учињено. Штошта ће се догодити тамо наредне недеље, а можда и пре тога. Видећемо шта ће се десити – рекао је Трамп.

Он је обећао да ће и убудуће подржавати Хуана Гваида, самопрокламованог председника Венецуеле, којег су САД признале као легитимног лидера.
– Радимо све што можемо, осим оног ултимативног. Међутим, постоје људи који би желели да урадимо то ултимативно – рекао је Трамп.

На питање новинара да објасни шта је мислио под тим „ултимативно“, он је одговорио:
– Неке од тих опција не волим ни да помињем јер су веома тешке.

У међувремену, Гваидо, који је у среду на великом митингу позвао на рушење председника Мадура, јуче се обратио присталицама са непознате локације. Навео је да је у току последња фаза његовог плана за свргавање легитимне власти.

Позвао је државне службенике да започну штрајк и изађу на улице, са циљем да изазову генералну обуставу рада у земљи.- На правом смо путу, нема повратка – поручио је Гваидо.

Пропао покушај

Он је у уторак са својим присталицама изашао на улицу у Каракасу у нади да ће успети да свргне Мадура. Придобио је неколико десетина припадника националне гарде, али је већина војске, као и њени официри, остала одана председнику земље.

Присталице опозиције ипак су се сукобиле са снагама реда. Гађали су полицију и националну гарду Молотовљевим коктелима, палили њихова возила и аутобусе, док су снаге безбедности одговориле сузавцем, воденим топовима и пендрецима. Слични сукоби су избили и након опозиционог митинга у среду.

С друге стране, стотине хиљада Мадурових присталица такође је у среду изашло на улицу да одбрани легитимну власт и прослави Дан рада. У питању је био миран скуп, много пута већи од оног који је Гваидо направио.

Оставите Коментар