Најмање осам тона злата склоњено је из сефова Венецуеланске централне банке прошле недеље, у очајничком покушају председника Николаса Мадура да прикупи средства усред оштрих санкција, пише Ројтерс.

– Злато је превезено владиним возилима између прошле среде и петка, кад у банци није било редовних чланова обезбеђења – рекао је Анхел Алварадо, члан финансијске комисије венецуеланског парламента и опозиционе странке Округлог стола демократске уније (МУД).

Он је истакао да је план владе да то злато илегално прода у иностранству.

Алварадо и три неименована извора из владе Венецуеле нису рекли где Централна банка шаље злато, али су истакли да се операција догодила кад је шеф главне венецуеланске финансијске институције, Каликсто Ортега, био на путу у иностранству.

Из Централне банке нису коментарисали ове тврдње.

Прошле године су 23 тоне злата из рудника транспортоване из Венецуеле у Истанбул авионом. Централна банка купила је делове тог злата из рудника на југу Венецуеле и извезла их у Турску и друге земље да финансира куповину основних животних намирница, с обзиром на велике несташице у земљи.

Како се наводи, 2018. је из сефова Централне банке такође уклоњено око 20 тона монетарног злата. Од тога је преостало 140 тона, што је најнижи ниво за 75 година.

Инвестициона фирма „Нур капитал“ из Абу Дабија саопштила је 1. фебруара да је 21. јануара купила три тоне злата од венецуеланске Централне банке и да неће куповати више док се ситуација у овој јужноамеричкој земљи не стабилизује. Из „Нура“ су додали да је куповина била „у складу са међународним стандардима и законом“.