МИСТЕРИОЗНА прича од пре скоро 40 година о нестанку становнице Ватикана, девојчице Емануеле Орланди, није до данас добила епилог, иако је папа Фрања први из врха Католичке цркве признао да је давно мртва.

„Нетфликсова“ хит серија „Девојка из Ватикана“ бацила је и ново светло на догађаје у Ватикану из времена Јована Павла Другог, од тога да је папа мафијашким новцем финансирао покрет „Солидарност“ у Пољској, до тога да је високи кардинал сексуално напаствовао девојку, у време када се о томе није говорило, а њој се затим замео сваки траг.

И док је Црква све време ћутала и одбијала да учествује у снимању „Нетфликсове“ серије која је у Италији, али и целом свету побудила велику пажњу, ова истинита прича отворила је и низ дилема шта се, заправо, збива иза ватиканских зидина.

Емануела Орланди у време нестанка била је једна од 150 становника Ватикана који нису из црквених редова, а заправо су папине комшије. Њена породица морала је да поштује строга правила живота у Ватикану, каква важе и данас – да се ватиканска врата увече затварају, као и да су потребне бројне дозволе да се уђе и изађе из најмање државе у Европи.

Петнаестогодишња Емануела отишла је те 1983. године са часа музике, изашла из Ватикана и никада нико није сазнао њену даљу судбину. Очито се ни ватиканска, али ни италијанска полиција нису из неког разлога трудиле да похватају све конце, па је истрага била аљкава.

Трагови су заметени, па се чак тврдило да је девојка била жртва уцене по којој су присташе турског атентатора на папу Мехмета Али Агџе тражили да буде ослобођен у замену за девојку, што се показало нетачним.

Много је ближа истини тврдња да је девојка могла да буде један од првих сведока свештеничког напаствовања младих, јер је пријатељици признала да ју је облетао кардинал, близак тадашњем папи Јовану Павлу. Тако је и једна од теорија да је све то знала мафија, која је уцењивала Католичку цркву, а да је врх ватиканске државе урадио све да се истина не сазна. Истрага је показала и да су мафија и Црква имали различите послове, а да је мафијашки новац ишао и за делатност папе да сруши комунизам.

Иако готово нема дана да се не износе у италијанским круговима нове теорије о несрећној девојци, Црква није дозволила да се претраже архиви и нађу документи који би помогли на путу према истини. Једини који је из врха Ватикана нешто конкретно рекао је садашњи папа Фрања, када је породици Орландо директно казао да је Емануела „у рају“.

Многи од протагониста тог необичног случаја су умрли, од истражитеља до мафијаша, неки и даље ћуте, а сада трају притисци на Ватикан да бар открије где је Емануелино тело. И бивши папа, Немац Јозеф Рацингер или Бенедикт Шеснаести, показао је вољу да се нешто помакне с места, а све се завршило открићем како је у склопу Ватикана сахрањен један од истакнутих мафијашких вођа из времена када је нестала девојка, док њено тело није пронађено.

Када је најављена „Нетфликсова“ серија Рим је био облепљен плакатима на којима је фотографија Емануеле Орланди, уз напис „да ли је нестала од руке мафијашке банде“ и зашто се чува ватиканска тајна. А Емануелин брат Пјетро Орланди је поручио да породица никада неће да одустане од потраге за Емануелом.

НОВА ТЕОРИЈА У ДУГАЧКОМ „ТРИЛЕРУ“

Пре три дана појавила се и нова теорија у овом трилеру. У италијанској штампи интервју је дала Марија Лаура Гарамон, чији је син убијен непосредно после нестанка ватиканске девојке. Дечака, чији је отац радио као уругвајски дипломата, прегазио је камион за чијим је воланом био извесни Марко Ачети, који ће много година касније признати да је нашао флауту нестале девојке, а очито је за разне службе радио и као убица. Дечак је био жртва тајних служби диктатора из Јужне Америке, а његов убица Ачети, који се залетео камионом у дете, сам ће себе оптужити да је умешан и у нестанак Емануеле Орланди.

Оставите Коментар