Мирјана Крстић (29) из Суботице 13. новембра у ГАК „Народни фронт“ родила четири здраве бебе, ћерку Меланију и синове Димитрија, Захарија и Божидара. Бебе тешке између 850 и 1.100 грама су добро, али су остале у породилишту док мало не стасају.

Суботичанка Мирјана Крстић (29) родила је 13. новембра прве српске четворке после 2011. године! Ова мајка херој је у ГАК „Народни фронт“ у 29. недељи трудноће царским резом добила ћерку Меланију и синове Димитрија, Захарија и Божидара!

Мирјана је након неколико дана пуштена кући у Суботицу, а њене бебе, тешке између 850 и 1.100 грама, остале су на одељењу неонатологије у београдском породилишту.

Велика породица

Мирјана већ има осмогодишњег сина Василија, а четворке је добила вантелесном оплодњом.

– Осам година пошто смо добили сина првенца, супруг Младен и ја одлучили смо се на вантелесну оплодњу и из три ћелије добили смо четири анђела. Пресрећна сам, мада мало бринем јер су бебе још веома мале и једва чекам да изађу из болнице и да их доведем у нашу кућу. Спремила сам за њих четири кревеца и не могу да ишчекам да окупим целу своју породицу – каже нам Мира и додаје да се њихов живот потпуно променио откако им се породица умножила:

– Супруг ради у три смене, а надам се да ће моћи бар мало да помогне око беба. Ту су и две баке, па ћемо успети да их све подигнемо. Припремили смо за бебе основне ствари, нешто је остало и од Василија, а колица ћемо већ некако купити. И ја сам некада радила, али са петоро деце тешко ћу се вратити послу – каже Мира.

Она објашњава како се породица одлучила да четворкама да ретка и необична имена.

– Ја сам дала име Меланији, бака Божидару, а Василије је одабрао имена Захарије и Димитрије. Ма само нека су живи и здрави – каже Мира, у чијој кући ће, када дођу бебе, са бабама и дедама живети укупно 17 чланова.

Директор ГАК „Народни фронт“ Жељко Миковић каже да је поносан на своје лекаре који су надљудским напорима успели да трудноћу Мирјане Крстић доведу до 29. недеље.

Захарије, Фото: informer.rs
Захарије, Фото: informer.rs
Меланија, Фото: informer.rs
Меланија, Фото: informer.rs
Димитрије, Фото: informer.rs
Димитрије, Фото: informer.rs
Божидар, Фото: informer.rs
Божидар, Фото: informer.rs

– Мирјана Крстић је у „Народни фронт“ дошла у 22. недељи из Суботице, а затруднела је вантелесном оплодњом у Новом Саду. Тим стручњака, предвођен доктором Дејаном Филимоновићем, одмах је преузео бригу о њој, била је под сталним надзором лекара, поготово што се радило о баш реткој четворострукој трудноћи. Шанса да жена природним путем затрудни са четворкама је готово никаква, а и када се ради вантелесна оплодња, баш је ретка. То су изузетно високоризичне трудноће и по мајку и по бебе. Али у овом случају све је добро прошло и најважније је да су и мајка и бебе здрави – објашњава Миковић.

Срећан крај

Он каже да у овом случају редукција ембриона није урађена, иако се то често ради када су четворке у питању.

СРЕЋНА ПОРОДИЦА Крстићи у свом дому у Суботици, Фото: informer.rs
СРЕЋНА ПОРОДИЦА Крстићи у свом дому у Суботици, Фото: informer.rs

– На крају се све добро завршило. Све до 29. недеље Мирјани смо лековима одлагали порођај, давали ињекције да се бебама убрза развој плућа, јер приликом преурањених порођаја бебе најчешће и умиру због незрелости плућа… Мирјану Крстић смо породили царским резом, што је и пракса у оваквим случајевима. Бебе су рођене живе и добро су – каже Миковић.


Доктор Филимоновић: Ово је чудо

Трудноћу Мирјане Крстић по пријему у „Народни фронт“ водио је начелник Одељења високоризичних трудноћа Дејан Филимоновић. Он каже да је њена трудноћа била и више него високоризична.

– Четвороструке трудноће су баш, баш ретке, а случај Мирјане Крстић је био још ређи. Наиме, она је затруднела вантелесном оплодњом тако што су јој три заметка враћена у материцу. Два су формирала своју постељицу, док се трећи поделио и тако је ова жена у стомаку носила једнојајчане близанце, плус још једну девојчицу и дечака. Са друге стране, она је код нас дошла баш касно, у 22. недељи, тако да нам на располагању није било много времена. Ове трудноће обично се завршавају побачајем, у 23. или 24. недељи трудноће и једни циљ нам је био да се боримо да је некако довучемо до 31. недеље, када је и најоптималнији период да се жене са оваквом трудноћом породе. Тада је, наиме, највећа шанса да бебе преживе. Успели смо да догурамо до 29. недеље и бебе су рођене живе, а колико чујем лепо и напредују. Све је добило „хепи енд“, али ово је био велики професионални изазов. За тридесет година каријере имао сам прилику свега два или три пута да видим четворке – каже Филимоновић.


Последње четворке рођене у Сурчину

Последње четворке у Србији родиле су се пре седам година, када је Наташа Михајловић из Сурчина на свет донела три ћерке Дуњу, Машу и Мају и сина Душана. Ови малишани су у септембру кренули у први разред основне школе, а тим поводом приређен им је пријем у Старом двору. Пре њих, четворке су рођене давне 2000. у Нишу, када су на свет истовремено дошли Вељко, Радован, Анђела и Наталија Миленковић. Сви они су ове године славили пунолетство, а жеља им је да једног дана заједно упишу Медицински факултет.