Ђурађ Кастриот Скендербег је српски средњовековни витез из времена отпора Епирске деспотовине турским освајањима. Рођен је 1405. године као син Јована Кастриота и мајке Војиславе Бранковић, уз браћу Репоша и Станишу.

Први се Кастриот спомиње још 1379. године под именом Бранило из Јањине, и Павле Кастриот који се помиње као учесник боја на Косову. Презиме Кастриот вуче порекло из латинско-грчке речи castrum (утврда, логор) и могло би имати везе или са сличним термином у Северној Албанији или са градом Касторија који се у нашој епици звао и Костур (види Марко Краљевић и Мина од Костура, дакле Ђурађ од Костура).

Наш витез је сестру удао за Стевана Црнојевића, господара Зете, од кога је и на основу родбинских права узео црног двоглавог орла за свој хералдички знак.

Ђурађев отац Јован и брат Репош су као ктитори (види Арбанашки пирг) сахрањени у српском манастиру Хиландар, акросолијум, северни зид припрате краља Милутина у Саборној цркви Хиландара. Према доступним подацима, Репош је неко време живео, а потом и умро као световњак у Хиландару.

Ђурађ Кастриот Скендербег, након што је избегао из исламског ропства, се као велики српски вођа јуначки борио за обнову православног отачаства у Епиру где је по неким сазнањима имао и до 65 победа у међусобним биткама без пораза против освајача.

Ђурађ Кастриот Скендербег

Прадеда – Комнен

Деда – Павле

Отац – Јован (сахрањен у манастиру Хиландар)

Мајка – Војислава Бранковић

Браћа – Станиша, Костадин и Репош (сахрањен у манастиру Хиландар)

Сестре – Мара, Влајка, Ангелина, Јелена и Мамица

Син – Јован II

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар