Министар спољних послова Никола Селаковић уручио је у Солуну награду „Мајка Србија“ чувару Српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, 93-годишњем Ђорђу Михаиловићу.

То је награда која се први пут додељује и то за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону ухуманитарним активностима, развијања и јачања међусобних веза, унапређивања економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.

На свечаности доделе која је одржана у Генералном конзулату Србије у Солуну, Селаковић је истакао да, ако је ико заслужио ту награду, онда је то управо Деда Ђорђе Михаиловић.

  • Ви сте наставили бригу преко 8.000 српских мајки које нису дочекале да виде своје синове да се врате у отаџбину. Ви сте наставили да бринете о њима уместо њих. Шездесет једну годину овај дивни човек бди над сенама наших војника и показује сопственим примером како један човек може да учини велико дело за свој народ и своју државу – нагласио је Селаковић.

Министар је подсетио да је у српском народу поштовање предака и сећање део идентитета народа.

Када су покушали да нас покоре нападали су нам идентитет и сећање на претке, рекао је Селаковић.

  • Данас можемо да кажемо да смо од најбољих и најхрабријих, да смо од честитих људи и домаћина. Можемо да поносно кажемо нашим Солунцима “Ваши смо“. Са страхопоштовањем клањамо се сенкама палих Солонаца, јер постојимо зато што су они постојали. Једном је Деда Ђорђе рекао: “Србија памти, за њу зато има наде’, а ја бих рекао да Србија памти због људи као што сте Ви, Ваш отац и деда – рекао је министар Деда Ђорђу.

Директор Управе за дијаспору и Србе у региону Арно Гујон истакао је да је цела Србија одушевљена јер је награда дошла у праве руке.

  • “Мајка Србија“ иде ту где су јој сахрањена деца, код вас. Ви сте деда кога смо сви ми имали. Ја сам први пут чуо за Србију од мог деде, а ви сте деда целој Србији и преносите младим нараштајима оно што знате. Ви сте више од чувара гробља, чувар сте сећања и идентитета српског народа и показујете цену слободе и зато је ми чувамо – рекао је Гујон.

Ђорђе Михаиловић је истакао да је награда „Мајка Србија“ велика част за њега.

  • Ја сам сиромах из сиромашне породице. Нисам био ни много добар ђак. Волео сам само историју и географију. Цео свој живот посветио сам гробљу – рекао је Деда Ђорђе.

Додао је да, за разлику од министра, конзула и других који се професионално баве политиком, он бар сваког сме да назове – „магарцем“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар