Пришао је авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“ Извукао је младог пилота и сам се винуо пут родног краја.
„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“, ово су последње војничке речи које је пуковник Миленко Павловић изговорио пре него што је полетео у смрт пре тачно 21 годину, на данашњи дан, 4. маја 1999. године.

Сукобио се са моћним противником у бици за коју је знао да ће бити изгубљена. Пружио је отпор који га је, на небу изнад Ваљева, коштао живота.

Саборци, војници, потомци и грђани не дају да ова легенда од човека буде заборављена. Сећају се добро да је пуковник од свог заменика у тренутку наређења о полетању на авионе НАТО инсистирао да по сваку цену задржи млађег колегу.

Пришао је авиону и рекао: „Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“ Извукао је младог пилота и сам се винуо пут родног краја.

Борба је била неравноправна, али херојска. Требало је одбранити ваљево од 16 авиона који су се намерили да гађају циљеве, а пре свега Kрушик…

Чим је узлетео, почела је невоља – радар више није радио. Ипак, сукобио се са силом, збунио непријатељске пилоте и све би се можда добро завршило да га око 12.45 нису погодиле три ракете са холандских авиона Ф-16 испаљених чак из Тузле.

Од овог удара Павловић је погинуо. Нажалост, у Ваљеву се најпре славило – сви су мислили да је оборен непријатељски авион, док се није испоставило да је у питању наш МИГ.

Његов лет трајао је дванаест минута. Kада су га колеге из оперативног центра питале да ли види непријатељски авион, он им је одговорио: „Видим их, али виде и они мене“.

Последње речи биле су: „Имају ме“.

Pilot Milenko

Пуковник Миленко Павловић био је командант 204. ловачко-авијацијског пука. Рођен је 5. октобра 1959. године у Горњем Црниљеву, а школовао се у Мостару, у гимназији „Маршал Тито“.

У Задру је завршио Ваздухопловну академију.

Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

Аеродром у Батајници од прошле године понео је његово име, а тако се зове и улица која од центра овог насеља води ка Аеродрому.

Радио-телевизија Србије је на годишњицу бомбардовања 2006. године емитовала документарни филм о Миленку Павловићу „Лет у смрт“, ауторке Слађане Зарић.

Оставите Коментар