Откривен је идентитет руског пилота ког су у суботу убили џихадисти у Сирији, после обарања његовог авиона СУ-25.

Пилот руског авиона Су-25, мајор Роман Николајевич Филипов, оборен је изнад Идлиба, тачније града Саракиба. Он је преживео пад летелице јер је успео да се катапултира, међутим пао је на територију џихадиста.

https://twitter.com/Logos_shmogos/status/960166565101568000

Објављен је и видео-снимак на коме се види последњи тренутак борбе катапултираног руског пилота, мајора Романа Филипова, са џихадистима, који су надирали у великим групама са свих страна према месту пада авиона и потпуно га опколили.

Филипов се лавовски борио са терористима до смрти јер није хтео жив да им падне у руке. Ово доказује и његов пиштољ који је пронађен са празним шаржером. На Фејсбуку се појавила и информација да је храбри пилот испалио 34 метка на џихадосте, а када је схватио да је опкољен пресудио је себи разневши се гранатом, не желевши да „постане плен бандита“

Код себе је имао и документ који потврђује његов идентитет, и официрски чин мајора. Мајор Роман Филипов је са Крима и био је предложен за државно признање због специјалних операција које је изводио у Сирији.

Постоје опречне информације о томе ко га је оборио руски Сухој, да ли припадници Хајат Тахрир ал Шама или Џаиш ал Насра или неке друге фракције, пошто сви џихадисти у Идлибу присвајају заслугу за обарање авиона.

Извор: kurir.rs