Да се уз вољу, жељу и упорност сваки труд може исплатити, потврђује нам и прича породице Крцић из села Злот покрај Бора која прави качкаваљ за који многи кажу да бољег нема

Према рецепту бака Љубице, Крцићи су се првенствено бавили производњом недимљеног качкаваља. Међутим, након преузимања посла који су с љубављу својим рукама справљали стари мајстори свог заната, Зоранов отац, иначе потомак носиоца оригиналне рецептуре, решио је да побољша укус и прошири понуду, те је одлучио да сир обогати разним зачинима, воћем и коштуњавим плодовима. Тако сада Крцићи у својој понуди имају преко десет врста димљеног качкаваља и чик се усудите зауставити се на једном укусу. Традиција дуга 20 година

Димљен на једнодневној ватри од буковог дрвета, обогаћен специфичним мирисом и укусом, „Крцино злато” је квалитетно направљен производ, по старој рецептури, без адитива, без додатака, без конзерванаса. Једини додатак је кухињска со и зачини или воће. Тако да уз пуну фазу зрења и квалитетно одржавање, добије се један врхунски производ. „Традицију производње чувеног бакиног качкаваља са поносом чувамо и негујемо већ скоро две деценије. Могу да кажем да смо потпуно посвећени храни која је одржива, квалитетна и плод традиционалног знања и искуства”, прича нам Зоран. Традиција дуга 20 година

„Крцино злато” нашло се на многобројним сајмовима сирева, винским манифестацијама које се одржавају широм Србије на којима су освојили многа признања, а ипак најдража награда је са Међународног сајма привреде, друго место за иновацију и квалитет. Како Зоран воли да каже, свака награда је знак да је посао добро урађен и подстрек да „злато” буде још боље, што потврђује и Краљевски оскар за квалитет овог производа по коме су Крцићи познати у источном крају Србије. „Мислим да Србија има домаће производе којима се заиста можемо дичити. Квалитетна и здрава конкуренција свакако може бити покретач развоја пољопривреде и окидач за развој туризма свих крајева наше земље. Ми имамо у плану да, уз помоћ субвенција које град Бор даје у области пољопривреде, оснујемо фарму и производњу подигнемо на један виши ниво”, рекао је нам је влашки мајстор за прављење димљеног качкаваља. Традиција дуга 20 година

Овај оригинални влашки димљени качкаваљ неизоставан је на трпези у овом крају Србије. Иако званично није брендиран, Крцино злато је свакако један од заштитних знакова Тимочке крајине.

Leave a Reply