Учесници протеста Грађанске иницијативе „За заједничку Македонију“ у Скопљу подржали су вечерас посланике ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског у намери да спрече да парламентарна већина изабере председника Собрања Македоније.

Фото: georgi licovski / EPA;

У наставку конститутивне седнице, која је почела данас, посланици ВМРО ДПМНЕ одуговлачењем расправе међусобним репликама покушавају да спрече да парламенетарна већина, коју је формирао лидер супарничког СДСМ Зоран Заев са албанским странкама, изабере председника парламента, три месеца након што су верификовани посланички мандати.

На протестном маршу од зграде владе до парламента, демонстранти су свратили до седишта ВМРО ДПМНЕ да би, како су рекли организатори, посланицима те странке „поновили колико је важна историјска улога у овом тренутку“.

Посланици ВМРО ДПМНЕ, према речима једног од вођа протеста Богдана Илиевског, „не смеју да дозволе да се изабере председник Собрања који се неће одрећи тиранске платформе“, за коју учесници протеста сматрају да води разбијању Македоније.

Поновили су захтеве за „очување унитарне државе“ и да све странке одбаце декларацију албанских парламентарних странака коју називају „тиранском платформом“, јер је наводно припремљена у главном граду суседне Албаније.

Протестни маршеви који су почели пре 29 дана, одржани су и у другим градовима Македоније,навели су медији.

Лидер опзиционог СДСМ Зоран Заев је у фебруару са албанским странкама ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце формирао парламентарну већину и очекује да ће након конституисања скупштине од председника државе Ђорђа Иванова ипак добити мадат да формира владу.

Иванов је одбио да додели мандат Заеву, јер сматра да са партнерима са којима је створио већину ради против интереса Македоније.

Извор: Blic.rs