Док се Македонци припремају за једно од најважнијих гласања у свом животу, на друштвеним мрежама све је више постова који траже од њих да спале своје гласачке листиће, док стотине нових сајтова бозива на бојкот референдума. Један новински чланак, који се масовно шерује, упозорава да Гугл може да елиминише македонски са листе признатих језика, у зависности од гласања.

 

У том друштвеном рату, македонски и западни званичници упозоравају да иза дезинформација на друштвеним мрежама стоје групе под покровитељством Русије, које желе да подстакну страхове и смање излазност на референдум, који ову балканску нацију води у НАТО.

И док Русија са једне стране не жели успех референдума, Запад је низом поступка показао да га подржава, пише Њујорк тајмс.

Амерички секретар за одбрану Џим Матис отпутовао је у понедељак у Скопље, да би показао америчку подршку. Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, већ је посетио македонску престоницу као и немачка канцеларка Ангела Меркел, али и Федерика Могерини, шефица спољне политике Европске уније.

Сви са једноставном поруком: сада или никад.

– Нема повратка назад. Сваки покушај да се отежају овакви процеси вратиће Македонију у стање неизвесности и друштво у којем би се поново успоставиле ауторитарне вредности – изјавио је премијер Зоран Заев.

Са младом и крхком демократијом, Македонија је најновија балканска земља која се нашла у средишту дугорочног политичког такмичења између Русије и Запада.

На референдуму, који је заказан за 30. септембра, македонски бирачи треба да се изјасне да ли желе да заврше деценијски спор са Грчком и пристану на то да Македонија постане Северна Македонија.

Руски званичници су негирали да покушавају да утичу на исход европских избора, али руске дипломате нису скривале своје противљење даљем ширењу НАТО-а, тврдећи да ће то дестабилизовати Балкан.

– Русија жели да убеди Македонце да ће их Запад напустити, да је Русија стабилан утицај у региону. То једноставно није истина. Промена имена Македоније и улазак земље у НАТО савез смањило би утицај Русије у региону. Приступање Македоније савезу једна је од највећих ноћних мора Русије– рекао је портпарол Пентагона Ерик Пахон.

Званичници у Македонији криве руске онлајн групе за ширење лажних чланака и постова на Фејсбуку за повећање социјалних подела, утицање на излазак на референдум и ширење јавног беса.

Западни званичници сматрају да је примарни циљ Москве да смањи одзивност. Ако мање од половине регистрованих бирала учествује на референдуму, питање ће бити враћено парламенту, што ће поткопати народни мандат за решењем.

Према речима стручњака, Скопље је тренутно „шпијунско гнездо“ између Русије и запада. Међутим, овде се спомиње још једна страна сила, а то је Кина. Како истиче Бруно Макаеш, португалски политичар и научник, „Русија су само мишићи. Мозак је Кина и новац је Кина.“

Према његовим речима, Кинези желе да изграде нови Пут свиле између Централне Европе и њене луке у Грчкој. Начин да се заустави градња тог пута јесте стварање конфликта на Балкану.

 Ако Македонија буде бачена у хаос (или доведена у НАТО), Кина ће изгубити једини доступни пут ка Европи, јер пут може проћи само кроз три земље, а Албанија и Бугарска су већ чврсто унутар НАТО – рекао је Љупче Палевски, још један опозициони политичар.

Њујорк тајмс подсећа да је Македонија била на прагу чланства у НАТО 2008, али их је Грчка блокирала. Референдум долази након што су Заев и премијер Грчке Алексис Ципрас постигли договор у јуну о промени имена, чиме се завршио деценијски сукоб.

Званичници у Скопљу верују да САД стоје чврсто иза одлуке да Македонија буде примљена у НАТО.

– Ово је наша велика шанса. Грађани знају да морају да искористе овај тренутак. На овај начин обликоваће своју и будућност своје земље – рекао је Заев.