Македонија је од јуче постала Република Северна Македонија у међународним односима. Ратификацијом Преспанског договора и у грчком парламенту, њено ново уставно име за међународну употребу ступило је на снагу одмах.

Дакле, Македонија је под новим именом кренула ка Алијанси. Већ у марту може да очекује позив за чланство, а 2020. године да и званично постане 30. чланица НАТО.

Откако је грчки парламент јуче ратификовао Договор из Преспе, Републици Северна Македонија до пуноправног чланства у НАТО, од седам, остало је још пет корака.

Први и други корак, формално спровођење Преспанског договора је завршено – 11. јануара у Македонији, а две седмице касније, 25. јануара у Грчкој.

Наредни корак је да НАТО припреми Протокол Вашингтонског договора о приступању нове чланице. То је уствари амандман на оригинални договор Северноатласног савеза закључен 1949. године, подсећа новинска агенција МЕТА.

Одмах након тога почиње четврти корак, процес ратификације протокола, у коме свака од 29 чланица НАТО треба да ратификује протокол према националним процедурама. Тај процес траје различито у свакој земљи. Грчка је најавила да ће прва ратификовати протокол, а очекује се да тај процес у свим чланицама Алијансе буде завршен до краја године.

Док траје ратификација, Македонија ће “добити столицу у НАТО“ и до одређеног нивоа ће учествовати у процесима у Алијанси, рецимо на свим форумима и сусретима, али без права гласа.

Пети корак је позив за приступање, који ће Северној Македонији упутити генерални секретар НАТО када све чланице обавесте САД, депонента договора, да су ратификовале приступни протокол.

Северна Македонија у шестом кораку ће требати и сама формално да прихвати приступање у НАТО, са референдумом или гласањем у Собрању. Потом одлуку о приступању треба да достави Стејт департменту САД, „чувару“ Вашингтонског договора, и тако ће и формално постати 30. чланица НАТО.