Председник Француске Емануел Макрон рекао је у четвртак увече да су пожари који горе у Амазонији, у Бразилу, “међународна криза”.
Најавио је да ће с члановима “Групе 7” највећих привредно развијенијих земаља света предстојећег викенда на самиту у Бијарицу “разговарати о овом ванредном стању”.

“Наша куц́а гори, буквално. Амазонија, плуц́а наше планете која производе 20 одсто нашег кисеоника, горе, то је међународна криза. Чланови Г7, видимо се за два дана да разговарамо о овој хитној ситуацији”, написао је шеф француске државе на Твитеру.

Та изјава ођек је изјаве коју је 2002. године дао његов претходник Жак Ширак о глобалном загревању: “Наша куц́а гори, а ми гледамо на другу страну”.

Генерални секретару УН Антонио Гутереш је у четвртак рекао да је “дубоко забринут” пожарима у Амазонији, после тврдње председника Бразила, Жаира Болсонара да је због пожара у Амазонији избила “еколошка психоза”.

Стање у највец́ој тропској шуми на планети је веома тешко проценити, али Национални институт Бразила за свемирска истраживања (ИНПЕ) известио је о готово 2.500 нових пожара за само 48 сати у тој земљи.

По ИНПЕ-у, од јануара до 21. августа у Бразилу је забележено 75.336 шумских пожара, 84 одсто више него у истом периоду прошле године.

По невладиним организацијама, 54 одсто тих пожара је у Амазонији.

Челници Г7 – Француске, Италије, Јапана, Kанаде, Немачке, САД и Велике Британије, састају се на самиту на тему “борба против неједнакости” и ради разматрања главних спољнополитичких питања, као и ванредне ситуације с климом у свету.

Leave a Reply