Данас се лудилу „Милогораца“ и њиховом настојању да се српске светиње отму од народа и цркве, те предају издајничкој секти предвођеној распопом Дедеићем, одлучно супротставило и становништво маленог Шавника. Иако је то „умирући“ град, у коме се задржало релативно малобројно становништво, управо овај њихов гест, глас из маленог градића, шаље веома велику и снажну поруку да је народу Црне Горе доста тираније издајника, који су своје претке и порекло продали за новац западних колонизатора и бораца против православља.
Шавник, град на три реке, формиран је половином 19. века, а основали су га слободољубиви, одважни и храбри Црногорци, који нису доводили, нити би икада допустили да неко доведе у питање њихову припадност српском народу и православној цркви. Заправо, град Шавник је и основао свештеник српске православне цркве, поп Лука Ђуровић. Наредних година Шавник је полако растао и јачао, да би на значају нарочито добио уједињењем српских земаља након 1918. године, када је постао административни центар целе Дурмиторске области. Пад Шавника отпочиње формирањем СФРЈ, од стране чијих је владара био у потпуности маргинализован, вероватно управо због тога што је био препознат као центар српства и православља. По распаду СФРЈ однос издајичких „Милогорских“ власти према Шавнику је остао идентичан, тако да је овај градић упорно обилазила било каква инфраструктурна изградња и улагање, што га је и довело на праг изумирања.
Честити и правдољубиви становници Шавника су до сада ћутали и у складу са својом православном природом трпели зулум и неправду, чувајући српство уз девизу „Држимо се Бога и не бојимо се никога“, свесни тога да свакој тиранији дође крај. Међутим, с обзиром на то да су потези „Милогораца“ постајали све опаснији и непромишљенији, тако да у актуелном периоду прете да нанесу трајну штету српском народу и светињама, становници Шавника су одлучили да устану и покажу свој став, јер се даљи зулум издајника који владају Црном Гором више не може трпети. Када се Шавник огласио, значи да је готово!

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here