Новинар који је за руски медијски холдинг Известија извештавао са Севера Kосова, упркос визи и ограниченој дозволи боравка од два сата коју је испоштовао, могао је јутрос у приштинској штампи да прочита како је „раскринкан“ од стране безбедносних служби Kосова.

Наиме, у рубрици Безбедност, косовски портал Телеграф, објавио је да извори из безбедносних структура за РТВ Дукађини потврдили да су двојица Руса и један Белорус покушали да уђу са сумњивом опремом. У тексту се наводи да су идентификована лица покушала да унесу сајбер уређаје.

  • Лаж и измишљотина – каже Сергеј Белоус који је као преводилац и продуцент пратио новинара Петог канала Олега Деркача до прелаза Јариње.
  • Kолега и ја смо испратили Олега до административног прелаза како би му помогли око превода. Нико није био ни задржан ни приведен ни испитиван,тако да нити је руска група шпијуна како су нас назвали отишла на Kосово нити је ухвац́ена са сумњивим материјалом. Истина је да једино Олег прошао, задржао се два сата и вратио – додао је.

Приштински портали су, пак, у свему видели сумњиву акцију руске тројке, па су на порталима објавили имена као и скенирана документа новинара Петог канала.

Нешто касније огласила се и амбасада Русије у Србији саопштењем да је посредством Kанцеларије у Приштини амбасада одмах проверила вест која се појавила у медијима косовских Албанаца те цео догађај оценила као самовољу и кршење принципа слободе медија о којима се толико брину покровитељи косовске псеудо-државности.

Оставите Коментар