Епархија рашко призренска СПЦ изразила је данас забринутост због кампање највиших локалних политичких представника у Приштини против спровођења судске пресуде у случају манастира Високи Дечани и истиче да је неопходно пронаћи дугорочна решења којим би се спречила дискриминација СПЦ и њене имовине на КиМ.

Епархија истиче да је “спровођење одлуке суда нужан услов како би се показало да дијалог не би био само представа за камере и стране званичнике и да постоји спремност да се заустави систематска кампања дискриминације и отвореног непријатељства према СПЦ”.

– Са великом забринутошћу СПЦ већ неколико месеци прати изјаве које долазе од стране највиших локалних политичких представника у Приштини, а које се тичу статуса земље манастира Високи Дечани и других судских спорова око наше имовине, у које смо увучени без своје воље. Овога пута, неистине су изречене са највишег места, од стране Аљбина Куртија, премијера привремених власти у Приштини – наводи се у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Епархија подсећа да су се, само у децембру, о овом питању оглашавали председник скупштине у Приштини Гљаук Коњуфца, више министара, али и лидер АБК Рамуш Харадинај и представници општине Дечани.

Подривање судских пресуда у јавности од стране политичара у овом случају је без преседана у ширем региону, истиче Епархија.

У саопштењу Епархија оцењује да је једини смисао у обраћању свих политичара да за СПЦ на простору Косова не важе било какви закони или судске одлуке.

Подсећа се да је један од званичника рекао да би спровођење одлуке суда изазвало „ланчану реакцију где би морало да се попушта Цркви и по другим питањима“.

“Ово значи да су права СПЦ на овом подручју ствар нечије добре воље, а не система који би морао да буде темељ сваког друштва и да делује исто према свима, што је, уосталом више пута истакнуто од највиших међународних представника који су апеловали на поштовање закона и судских одлука”, подвлачи Епархија.

У саопшењу се подсећа да је судски поступак трајао 16 година пред косовским судовима и да је за време тог поступка манастир Високи Дечани трпео не само претње, него и физичке и оружане нападе, организоване протесте, покушаје блокирања приступа манастиру.

Истиче се да је клеветничка кампања која је спровођена против СПЦ и самог манастира нешто што не би могло да се упореди са било каквом пропагандом након Другог светског рата.

– За време тог поступка, свако правно питање је детаљно обрађено, пред свим судским инстанцама, сам поступак су све време пратили и међународни представници на овом простору и њихови правни тимови. Верујемо да не постоји поступак од 2.000 године који је толико праћен и који се оволико политизује, не од стране цркве, већ од стране локалних институција – наводи се у саопштењу.

Епархија истиче да и након поступка локалне институције одбијају да спроведу пресуду у катастру већ скоро шест година и поред огромних настојања да се одлука Уставног суда изврши, јер је по својој природи коначна и неопозива.

Епархија наглашава да овакво поступање није само одраз стања у ком се налазе косовске институције, већ и отворене дискриминације према СПЦ.

“Овакво поступање јасно говори и каква би била судбина СПЦ на овом простору уколико би у целости била препуштена на милост и немилост властима у Приштини, из које год политичке групације да долазе. Наша Епархија очекује да ће се судска одлука свакако извршити, али све тешкоће око тог питања, и опструкција владавине права која траје годинама показује да суштински проблеми остају и само је питање времена када могу бити отворени на другом месту. Зато, иако је важно да се судска пресуда изврши, још је важније да се нађу дугорочна решења како да се даља дискриминација спречи и ефикасно заштите права СПЦ и њене имовине”, указује Епархија.

СПЦ истице да, иако локалне институције позивају на дијалог, он није могућ са неким ко на сваком кораку показује отворену етничку и верску дискриминацију и неспремност да поштује сопствене законе.

Истовремено се указује да постоји још читав низ отворених питања и неиспуњених обавеза које је Приштина преузела, те да је решавање овог питања минимум од кога би морало да се крене даље.

Такође Епархија наглашава да упорно третирање у јавности СПЦ као политичке институције или некога преко кога се прави политички утицај, зашта нема основе, показује суштинско неразумевање концепта слободе и равноправности верских институција у савременом демократском друштву.

СПЦ је, посећа се у саопштењу, најстарија институција која постоји на овим просторима, о чему сведоче бројни домаћи и страни историјски извори.

Епархија наглашава да такав неправедан и једностран однос према СПЦ највише штете може донети свим грађанима који на Косову и Метохији живе, које год да су вере и националности, јер свако трезвен може да се запита какве су његове могућности и будућност у оваквом систему, уколико институција попут СПЦ, посебно манастир Високи Дечани који је континуирано радио на помирењу и помагао свим угроженим у време оружаног сукоба 1998.-1999. године, већ годинама доживљава овакву неправду и дискриминацију.

Оставите Коментар