Руски и белоруски приступи питањима интеграције тренутно се подударају на 90%. Дискусија ће се наставити на нивоу премијера наредне седмице, у Минску, изјавио је руски министар за економски развој Максим Орешкин. То значи да се постиже све већи ниво споразума између две државе.

Орешкин је 15. јуна у Москви одржао састанак радне групе Русије и Белорусије, како би се решили проблеми везани за интеграцију. Белоруску страну представљао је Дмитри Kрутои.

“Ако се сећате, пре три недеље, када је стигао белоруски премијер, у својим првим коментарима у разговорима са Дмитријем Медведевом, он је проценио да смо постигли око 70 одсто споразума. Мислим да сада можемо рећи да смо на 90”, рекао је Орешкин након састанак, који је трајао око четири сата.

Споразум о оснивању Савеза Русије и Белорусије потписан је 1997. године, након чега је потписано више споразума о већој политичкој, економској, социјалној и војној интеграцији.

Минск и Москва имају заједнички систем одбране, у ком је Белоруска војска главна карика у западним операцијама.

У међувремену је, председник Белорусије, Александар Лукашенко, маневрисао и поставио питање да ли његов руски колега Владимир Путин намерава да “припоји” његову земљу.

“Није било таквих намера, бар не од стране председника Русије. Никада нисам чуо да је неопходно инкорпорисати Белорусију, укључити је у Русију, приметио бих тај став”, рекао је Лукашенко када се срео са представницима различитих невладиних организација и медија.

 

Председник је додао да ова “велика земља нема намеру да инкорпорира Белорусију”.

Лукашенко је такође приметио да Белоруси желе да буду са Русијом, али „без кохабитације“.

Белорусија и Русија потписале су Споразум о државној унији 1999. године, који је ступио на снагу наредне године, након што су га ратификовали њихови парламенти.

Оставите Коментар