Огромна је количина данашњег незнања и непознавања живота и дела Николе Тесле, док су скоро свима познате бројне „чињенице“, полуистине, разне мистификације и погрешне интерпретације, како његовог живота, тако и огромног дела које је подарио човечанству.

Деценијама скривано или прећуткивано свештеничко порекло најпознатијег личког Србина, обилато је користило антихристима и комунистичким идеолозима који су по сваку цену желели да од јавности сакрију Теслину повезаност са Богом и православном вером. Тако су деценијама скривали да му је отац Милутин Тесла био угледни прота, вероучитељ и национални радник првог реда. Затим, да су му деда по мајци Никола Мандић, као и његов отац Тома Мандић, били свештеници. Када би кренули даље преко ујака Томе Мандића, пароха горњограчачког и зрмањског, и другог ујака Николаја (Петра) Мандића, митрополита дабробосанског вероватно никада не би стали.

Из угледне породице Мандића изашло је око педесет свештеника Српске православне цркве! Како је мања православна црква у Чикагу, временом постала мала да задовољи све потребе тамошње српске колоније, 1937. године ударен је темељ нове велелепне грађевине која је освећена на дан Благодарности и Захвалности у новембру 1938. године, од стране тадашњег епископа др Дамаскина Грданичког. Америчка штампа је пренела вест да је кум на освећењу храма Светог Саве био нико други до Никола Тесла, што је највећа част за једног световњака. Своју крсну Славу, Ђурђевдан, никада није заборавио, а све и да је хтео, то није могао, јер су га на то увек подсећале сестре које су биле радознале да сазнају како је протекао овај празник код њега, о чему се можемо уверити из његове преписке са родбином. Конкретно о Николиној побожности има много цитати, ми ћемо издвојити овом приликом:

„Дар менталне енергије то јест моћ ума долази од Бога, узвишеног бића. Ако ми усресредимо и концентришемо наше мисли на ту истину почећемо и сами да поседујемо ову велику моћ. Моја мајка ме је научила да сву истину треба тражити у Библији.“

Позната је и прича по сведочењу Светог владике Николаја када је посетио Николу у Америци и када га је у питао да ли је некада видео струју, Тесла му је веома једноставно одговорио: „Не, али знам да постоји. То Вам је као са Богом, иако га нико није видео, сви знамо да постоји“. Извојићемо и то да Тесла никада није крио да се целог живота молио Богу као што су то радили и његови преци па је једном приликом изјавио: „Не молим се као некада, сваке вечери на коленима, али је све то у суштини исто“.