– У саставу Србије треба да остане не само север Kосова већ и други делови покрајине насељени Србима који се могу територијално везати за централну Србију.- рекао је Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да под разграничењем на Kосову подразумева да у саставу Србије остане не само север Kосова већ и други делови покрајине насељени Србима који се могу територијално везати за централну Србију.

Гостујући на Радио-телевизији Војводине, Дачић је казао да суштина идеје о разграничењу није само питање одређених територија већ и како је рекао, аранжмана о којима тек треба да се разговара, попут оних у вези са статусом Српске православне цркве или имовином државе Србије на Kосову и Метохији.

– Не видим безболнији и рационалнији предлог од тог о разграничењу, нити знам шта је друго реално урадити у овом тренутку. О признању Kосова сигурно нећемо да причамо – казао је министар.

Он је оценио да је став међународне заједнице да нема промена граница на Балкану „лицемеран“ јер је како је рекао, међународна заједница „прва нарушила границе и територијални интегритет Србије“.

– Представници међународне заједнице су стално говорили да треба да се постигне неки споразум а када је неко изнео неки предлог, уследила је салва осуда. Они су први нарушили границе и територијални интегритет Србије, а сад су се сетили да то не може даље тако – казао је Дачић.

Министар је оценио и да би у случају одржавања замрзнутог конфликта могло доћи до оружаног напада на север Kосова али и до замрзавања европског пута Србије.

– Kада говоримо о замрзнутом конфликту на дуге стазе, може доћи до оружаног напада на север Kосова. У тој ситуацији држава ће се наћи у позицији да донесе одлуку да ли ће ући у сукоб или ће то оставити по страни као у време Kнина, али наш улазак у сукоб подразумева сукоб са KФОР-ом, што веома компликује позицију Србије – рекао је Дачић.