ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова апеловала је да се не наседа на западна поређења косовског преседана и референдума који су одржани у четири нова руска субјекта.

  • Не наседајте на просте формулације. Запад воли да користи те мемове, клишее, наметнуте тезе у циљу сопствене манипулације – рекла је Захарова одговарајући на питање да ли се Москва приликом признавања независности ДНР, ЛНР и других региона руководила косовским преседаном који подразумева једнострано признање суверенитета територија.

Она је истовремено апеловала да се те ситуације не пореде, јер на Косову није одржан референдум, као што је био случај са новим руским субјектима.

  • Када чујем питање да ли косовски преседан служи као преседан за референдуме у Донбасу и тако даље, желим да подсетим да на Косову није било референдума по том питању док су на Криму, Доњецкој и Луганској Народној Републици они одржани – подсетила је Захарова.

Референдум о прикључењу Русији, који нису признале западне земље, одржан је од 23. до 27. септембра у Доњецкој и Луганској Народној Републици, као и у Херсонској и Запорошкој области.

Према резултатима пребројавања гласова које је саопштила Русија, огромна већина становника ових региона изјаснила се за присаједињење.

Оставите Коментар