ПОРТПАРОЛКА Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је 22. годишњицу НАТО агресије на СР Југославију рекавши да је у питању дугорочна трагедија чије се последице осећају и дан данас, а питање одговорности Алијансе због штете која је нанета и даље није затворено.

Поред тога што је Алијанса, први пут након Другог светског рата, како је рекла, извела чин агресије против једне суверене државе и тиме прекршила све норме међународног права, она је претворила читав Балкан у полигон за практично увежбавање савремених метода вођења ратова и то против далеко слабије земље.

Управо је тада и покренут процес замене легитимних механизама који регулишу међународне односе некаквим новим правилима која су заправо представљала цинично спровођење самовоље са циљем прикривања лажне пропаганде о некаквој врсти хуманитарне катастрофе у српској покрајини Косово, нагласила је.

– Главна лекција оружане операције НАТО-а јесте да, поред тога што питање Космета и даље није решено, безакоње и самовоља нису у стању да реше било какав проблем већ само погоршавају ситуацију – рекла је Захарова на брифингу у Москви.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Она је подсетила да је за 78 дана бомбардовања убијено око 2.500 људи, да је нанета озбиљна материјална штета многим градовима укључујући и Београд, као и да је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом што је довело до драстичног пораста онколошких болести због којих људи страдају и дан данас.

Притом, додала је, то се односи и на војнике у оквиру Кфора који су доведени на Косово одлуком Савета безбедности УН са циљем одржавања мира.

Захарова је рекла и да је преко 200.000 неалбанског становништва напустило своје домове и још увек не могу да се врате својој кући због проблема безбедности.

Под окриљем НАТО агресије, закључила је, борци такозване ОВК чинили су монструозне злочине укључујући и киднаповање Срба са циљем трговине органима, а многи злочинци и даље су на слободи иако би сви они требало да стану пред лице правде независно од њиховог тренутног статуса или утицаја.

Оставите Коментар