Лидерка опозиције у Француској критиковала је застареле. ретроградне идеје анти-руске политике ЕУ и позива Брисел да гледа у будућност и оријентише се ка сарадњи са Русијом.

Говорец́и против повратка Русије учешц́у у формату Г8, европски политичари стварају апсурдну пародију на Хладни рат, изјавила је Марин Ле Пен, лидерка партије Национално уједињење и чланица Одбора за међународне послове француског Парламента.

„Супротстављајуц́и се повратку Русије у нову Г8, Европска унија нам показује апсурдну пародију на Хладни рат“, написала је Ле Пенова на свом налогу на Твитеру.

Она је додала да је антируска идеологија остатак из прошлости, која не само да не одговара интересима европских земаља, вец́ им наноси штету.

Раније се Доналд Трамп сложио са предлогом француског председника Емануела Макрона да позове Русију на самит Г7 2020. године у Сједињеним Америчким Државама. Очекује се да ц́е Трамп ово питање покренути на самиту Г7 у Бијарицу. Са своје стране, председник Русије Владимир Путин рекао је да Русија сматра све контакте са земљама Г7 корисним и да не искључује обнављање формата Г8.

Међутим, британски премијер Борис Џонсон обец́ао је да ц́е се Лондон успротивити повратку Русије у Г8. Такође, виши извор у структурама Европске уније изјавио је да се ЕУ противи повратку Москве у формат Г8 „све док се не отклоне разлози који су и довели до њеног искључивања“.

Оставите Коментар