Марти Ахтисари, бивши фински председник, некадашњи специјални изасланик УН за статус Косова и Метохије и добитник Нобелове награде за мир, болује од Алцхајмерове болести и повукао се из свих јавних активности, саопштио је данас кабинет финског председника Саулија Нинисте.

Како се наводи у саопштењу, 84-годишњи Ахтисари, који је био председник Финске од 1994. до 2000. године, има помоћ за свакодневни живот код куће, али и повремено проводи периоде лечења у дому за негу, због узнапредовалог стања болести, пренео је AP.

Као учитељ у основној школи, који је постао дипломата, Ахтисари је деценијама радио као дипломата и мировни посредник за финску владу и Уједињене нације, а за свој рад на решавању међународних сукоба добио је Нобелову награду за мир 2008. године.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Како наводи AP, Ахтисари који је био и специјални изасланик Уједињених нација за статус Косова и Метохије и, како наводи америчка агенција, помогао у „постизању мировног споразума при повлачењу српских снага са Косова“.

Сматра се да је његов план из 2007. године за статус КиМ, иако га није прихватио Савет безбедности УН и Србија, постао основа за проглашење независности тзв. Косова 2008.

Када му се завршио председнички мандат 2000. године, Ахтисари је основао НВО Иницијативу за управљање кризама у Хелсинкију (ЦМИ), чији је циљ спречавање и решавање насилних сукоба путем неформалног дијалога и посредовања.

Одступио је са места председника ЦМИ крајем 2017. године и од тада је у пензији, пренео је Танјуг.

Оставите Коментар