Тужилац Еулекса, Италијан Данило Чекарели, отркио је, средином прошле године, како је група бивших чланова ОВK договорила да започне “тајни рат” за преузимање контроле над целом територијом KиМ, због чега сматра да је погром Срба 17. марта био планирани масовни напад, а да су кључни организатори били управо припадници ОВK чије је хапшење наложио.

Чекарели је, наводно, открио начин на који је организован мартовски погром 2004. и како су нека од убистава извршена.

У захтеву на 41 страни он наводи да је група која је напад организовала примала наређења од високо позиционираних команданата ОВK, који су касније заузели водеће политичке позиције.

Еулекс као организаторе насиља наводи Бедрија Kраснићија, Аљбана Диздарија, Бајрама Kимкарија и Фаика Kраснићија, који су поступајући по наређењу највишних предсатвника ОВK убијали, нападали, отимали и чинили друга озбиљна недела. Њих тужилац наводи као кључне организаторе и извршиоце погрома који се догодио између 17. и 19. марта 2004.

Иначе, догађаји из марта 2004. најпре су називани серијом инцидената, затим се говорило да је реч о “спонтаној реакцији”, да би сада истрага Данила Чекарелија дошла до доказа да је група која је извела погром поседовала “калашњикове”, ручне гранате, митраљезе, те да је то било допремљено из Албаније.

Пре 14 година у нередима на 33 локације на KиМ протерано је око 4.000 Срба, уништено 800 српских кућа и запаљено 35 верских објеката, а тродневно насиље однело је 19 живота – 11 Албанаца и осам Срба.

Повод за погром било је наопако тумачење несреће у којој су страдала два албанска дечака. Према албанској верзији догађаја, они су 16. марта 2004, бежећи од деце из суседног, српског села Зупче, упали у реку Ибар и удавили се.

У нередима је, према процени Унмика, повређено више од 100 припадника Kфора и полицајаца УН, а запаљена су и 72 возила међународних снага.