Држање КФОР-а на наводно неутралном ставу је скандалозно и недопустиво, поручује експерт за безбедност Илија Животић, из Центра за безбедност ДБА, поводом напада приштинских власти на Србе на Косову и Метохији.

– За сваку осуду је понашање КФОР, чији представник Вићенцо Грасо је изјавио да се они неће мешати јер је у питању била полицијска акција. Да ли то значи да Албанци могу сваки дан упадати на Север и под изговором да је у питању полицијска акција хапсити по 3/4 виђенија грађанина? Такође, изјава портпарола КФОР да је ситуација мирна и стабилна је у најмању руку ругање Србима који нису спавали целу ноћ због бруталне силе Албанаца. Изузетно је тешко у оваквим ситуацијама остати миран али и обуздати народ који се оправдано плаши за своје ближње да не изађе на улице и постави барикаде или се самопроглашена да се заштити од терора албанске полиције – поручује Животић. Додаје да су последња дешавања открила оно од чега су многи страховали – да Србе нема ко да штити на Космету.

– Коначно маске су пале, КФОР и НАТО су знали да се спрема насиље али су нас све умиривали да до њега неће доћи што је уосталом потврдио и председник Србије. Не смемо дозволити да нас испровоцирају јер Албанцима је сукоб већих размера једина опција којом могу остварити циљ, а то је етнички чисто Косово и Метохију у чему видели смо и данас али и недавно у случају Газиводе имају прећутну сагласност НАТО и КФОР али и невероватно млак став ЕУ – наводи саговорник.