Новинар и политички аналитичар Марко Матић истакао је, гостујући у Националном дневнику телевизије Пинк, да Саша Јанковић није у стању да обелодани своју биографију ни гласачима ни најближим партнерима и да управо на тај начин урушава поверење грађана. Ово је један од разлога зашто је Јанковићев рејтинг у народу опао, иако је био велики фаворит и опозициони лидер

pink.rs
pink.rs

Медијска мрежа Западног Балкана „Антидот“ издала је саопштење за јавност у којем подсећа на неиспуњено обећање Саше Јанковића. У саопштењу се подсећа да Јанковић није тужио медије који су објавили да је био доушник под кодним именом „Степ“, те да је законски рок за тужбу истекао.

Марко Матић из медијске мреже Антидот рекао је за Телевизију Пинк да је Саша Јанковић обмануо народ, а Антидот је, како истиче, јуче имао потребу да га подсети да му је рок за тужбу истекао и да је слагао грађане.

– Ако жели, може да нас тужи јер смо јуче рекли да имамо признанице које су доказ да он не само да је денунцирао тадашњег послодавца ОЕБС, већ је за то и добијао надокнаду. Јанковић уместо да одговори на питања, прети тужбом и позивао БИА-у да објави информације о њему, знајући да БИА то не сме да објави информације о својим доушницима и сарадницима. Видимо шест месеци касније да је Јанковић блефирао како би скренуо пажњу јавности. Чекали смо шест месеци, али смо видели да Јанковић никога није тужио и да је слагао – каже Матић за Национални дневник.

Матић каже да ће Антидот наставити да инсистира на одговорима. Матић је приказао механизам избегавања на одговоре кроз пример:

– Питали смо Сашу Јанковића прошле године о његовом учешћу у рату. Јанковић је тада позвао да се објави његов војни досије. Из Министарства одбране је тражено писмено одобрење од стране Јанковића како би се досије објавио, али је Јанковић рекао да је дао јавно одобрење. Упркос покушајима да му објаснимо да јавно одобрење није легитимно, те да писмено јесте, Јанковић је одбио да потпише, па је документ остао скривен од очију јавности – каже Матић, додајући да је Јанковић знао да ће тако бити будући да је правник.

– Он није у стању да своју биографију подели ни са својим гласачима нити најближим сарадницима. Све то много утиче на његов кредибилитет – каже Матић.

Када је реч о укључивању САД у преговоре Београда и Приштине, Матић каже да су САД и те како присутне иако „нису на сцени“.

– Они су иза сцене, а ту је и Русија. Све ово је део игре одмеравања снага и видимо да је однос снага исти као када је реч о признавању косовске независности: пола света је признало независност, пола не – каже Матић, додајући да постоји простор за компромис који би се заснивао на узајамним уступцима. Како каже, све што се добије у преговарачком процесу, представља само добит, будући да се од 1999. године питање Косова решавало једнострано.

– Сећамо се да је 2008. године одговор наших власти на проглашење независности КиМ било паљење амбасада чиме смо се сврстали у државе трећег света. Није нам у интересу да наша деца сутра буду у сукобу, зато морамо да покушамо да управљамо процесима и да покушамо да извучемо максимум – каже Матић.

Извор: pink.rs