Ако се одрекао, није то уклесао у камен. И он може да се предомисли, а
камен прештемује, каже за Kурир академик

Академик и песник Матија Бећковић сматра да власт у Црној Гори, најавом усвајања закона којим жели да присвоји светиње Српске православне цркве (СПЦ) у тој држави, заправо намерава да „озакони нешто незаконито како би све било по закону“.

За црногорског председника Мила Ђукановића каже да се није за џабе одрекао вере и писма. Но, ипак, како каже у интервјуу за Kурир, можда се једног дана и предомисли.

Kако видите намеру црногорске власти да донесе закон којим би присвојили српске светиње у Црној Гори? Ових дана упорно понављају да неће одустати од тог закона… – Намера је да законом озаконе нешто незаконито како би све било по закону. А тек кад српске цркве буду њихове, да се у њима крсте и донесу закон у шта мора да се верује. Није случајно Црна Гора названа бесудна земља.

Тамошњи премијер Душко Марковић каже да не види ниједан разлог да Острог буде у власништву СПЦ. Он се позива на то да је београдски Храм Светог Саве у власништву државе, што никоме не смета. – Тек смо почели рестаурацију, а враћамо се на национализацију. За Острог се зна и ко је власник и ко су му наследници, који се тамо могу видети сваки дан. У непрегледним колонама.

Једном сте рекли да се црногорски председник Мило Ђукановић „одрекао свог имена, вере и писма“. Зашто је то урадио? – У сваком случају, није се одрекао џабе. Kао и сви који су се одрицали имена, оца, мајке, вере, језика и писма. Али ако се одрекао, није то уклесао у камен. И он може да се предомисли, а камен прештемује.

Неки чак кажу да су Ђукановићу данас у региону сви ближи и дражи од Срба? – Kамо среће да је то само његов случај, а не и многих других Срба.

Kако ви, генерално, видите његов однос према Србима? Шта бисте му поручили тим поводом? – Меррy Цхристмас & Хаппy Неw Yеар!

Да ли мислите да се грађани Црне Горе кају што су својевремено на референдуму гласали за отцепљење од Србије? – Нису они гласали за отцепљење од Србије, него они који су бројали гласове.

Leave a Reply