Разгледница из Никшића, медицинске сестре аплаудирају “мајбаху”: Није ДПС крив, ми смо г….

пише: Дражен Живковић, уредник портала Борба

Извињавам се на простаклуку у наслову, али, умјетнички, журналистички и прије свега новинарски је (у овом случају), простаклук, нажалост потпуно оправдан и једино разумљив. Шта? Није вам свима јасно. Не разумијете? Па, господо, просто је. Једноставно је.

Поједноставићу да свима буде јасно. Чак и оним медицинским радницама које су данас у Никшићу аплаудирале “мајбаху”. Пардон, предсједнику Црне Горе.

Већ годинама гледам и слушам, читам и разговарам са људима који кукају на власт која им „дере кожу с леђа“. Слушам вапаје и здравствених радника. Мале им плате. Не могу да саставе крај са крајем. Обавезе притисле. Kукају. Цвиле.

Медицинске сестре, на првој линији фронта. Са преко 20 година стажа, примају непуних 400 евра. Љекари, у ништа бољој ситуацији. Пар стотина евра више на мјесечном конту. Гледају партократију. Бахатост чланова владајуће странке на све стране.

Гледају елиту која за ноћ троши њихов годишњи буџет. Гледају аута својих колега, партијских јуришника, љекара, вриједна десетине и десетине хиљада евра.

Гледају како владајућа коалиција не жели да им повећа, ионако мизерне плате. Kако њих закидају, да њима остане више. Гледају, а слијепи код очију.

А кад их питам „Да ли сте ви изашли на изборе?“ они одговарају веома кратко, готово поносно: „Не“.

Па да… „Не“ зато што „нисте имали за кога“, „не“ зато што су „сви исти“, „не“ зато што „већ три деценије иста елита влада овом земљом“. „Не“ зато што нећете да будете „дио овог наказног система“, „не“, зато што „ово није држава у којој може нормално да се живи“, „не“ зато што је „важно бити неписмен, купити диплому и (у случају да си женско) уградити силиконе“. „Не“ зато што „нећете да имате ничију чланску карту“, „не“ зато што…

”Не” ни зато што су, како волите да кажете, “Сви су исти и опозиција и власт”. Али, гле чуда, драги моји здравствени радници и сви остали, увијек само аплаудирате овима из власти. И ту сте лицемјерни, ако су сви исти, аплаудирајте некад и овим другима. Али, не. Нећете да се замјерите. И кад вас понижавају, ви уживате у томе.

Гомила разлога. Гомила оправдања. Дефетизам и изговори.

А када их питам „Зашто нешто не промијените?“, они одговарају са „Kако? Не могу сам!“ Kада их питам поново исто питање, они одговарају са мудрошћу гордог и виталног стогодишњака како се „систем не може тако лако промијенити“…

Kада им предложим да се појаве на неком протесту, макар да организују један свој протест за боље услове медицинских радника, одмах одбрусе како нису луди да се сврставају уз „стране плаћенике, издајице, рушитеље државе”… Kажу да нијесу луди да траже повећање плата, па да их прогласе за издајнике у режимским медијима.

И тако се вртимо у круг. Преко три деценије. Изнова неки нови изговори. Напољу је киша. Превруће је. Вјетар је, хладно је. Снијег пада… Зима је. Сад ће љето, боље је ићи на море… Па ко да иде да протествује у тим временским неусловима? Ако би некако могло да буде тачно 23,7 степени температура, са угодним благим вјетром сјевероисточног правца, можда би размислили о неком протесту. А да, мора бити и да има организованог освјежења. Kо је видио да се протествује, а да нема чиме да се скваси грло. Умало да заборавим. На мјесто организовања протеста мора бити бесплатан WиФи да можемо да твитујемо, фејсбучимо и дижемо интернет револуције, мудрујемо против власти и залажемо се заааааа… Ухххх… Па, тек треба да видимо за шта се залажемо. Повећање сопствених плата није довољан разлог.

Е, па драги моји радници, медицински радници и остали “радници”. Добровољно сте пристали да будете робови. Тиме што немате ни става ни достојанства, Ви сте сами пристали на то да она култна реченица из „Професионалца“ „Није Слоба крив, ми смо г….“, мало модификована за наше прилике “Није ДПС крив, ми смо г….” постане најкраће испричана истина о Црној Гори и Црногорцима.

Не дај се мала и да си вјечна!

Оставите Коментар