На састанку лидера региона са Ангелом Меркел и Емануелом Макроном у Паризу 1. јула могао би да буде формулисан оквир за решење косовског проблема, пише „Блиц“.

Према писању тог листа, коначан предлог требало да буде усаглашен до краја године.

 

Уколико би до таквог сценарија дошло, наводи „Блиц“, референдум о Kосову могао би да буде одржан заједно са редовним парламентарним изборима на пролеће наредне године.

Ово је за „Блиц“ потврдило више извора из дипломатских кругова, уз опаску да је такав сценарио могућ само до састанка у Паризу уопште дође.

Наиме, како се последњих недеља спекулише, Макрон и Меркелова у сукобу су око начина на који ће се бирати нови председник Европске комисије, али и око тога ко ће бити кандидати за европске институције и, упркос томе што у јавности желе да оставе утисак да је све у реду, јасно је да је дошло до захлађења међу две најмоћније европске фигуре.

Саговорник „Блица“ из дипломатских извора тврди да ако до састанка 1. јула дође могли бисмо да очекујемо да тада буде формулисан неки оквир или платформа који треба да послуже као полазиште за коначно решење проблема.

„Све заинтересоване стране би добиле окрив који би био потом усаглашаван, две странама би било остављено време од неколико месеци да испреговарају оно што се ом документу налази, да промене делове, убаце нове детаље и усагласе коначан предлог решења косовског проблема и с тим изађу пред своје грађане“, каже саговорник „Блица“.

Напомиње се међутим да осим сукоба на релацији Меркел – Макрон, све су затегнутији и односи косовских званичника Харадинаја и Тачија, што је још један додатак тези да до састанка 1. јула тешко да ће доћи.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да још не зна хоће ли бити састанка у Паризу, али ак га буде поновио је да ће став Београда бити јасан, непромењен и цивилизацијски разуман – да Приштина укине таксе како би се ушло у дијалог и да се покуша да се постигне компромис.

Оставите Коментар