Председник скупштинског Одбора за Kосово Милован Дрецун казао је данас да је неопходно искористити америчку понуду да се разговара о Kосову, јер та понуда неће бити дуго на столу.

Дрецун је рекао да сматра да је неопходно да Србија проба да се договори са Американцима о томе и да је Трампова администрација отворила „један маневарски простор за Србију да Kосово може бити другачије моделирано“.

– Идеја о разграничењу, посебно за спонзоре независности Kосова, је завршена јер они сматрају да Kосово треба да настави да функционише као независна држава. У САД су, ипак, сматрали да треба да се разговара о томе да та држава буде другачије моделирана, посебно поједини делова где Срби чине компактну целину као што је северно Kосово, косовско поморавље и Штрпце – рекао је Дрецун.

Он је казао да је незрело очекивати да ће други решавати проблеме Србије и да је неопходно да се Србија договори са Албанцима да не би претрпела најгору штету. Дрецун је навео да је Приштина „једва дочекала противљење идеји разграничења“.

– Та идеја је брутално минирана у домаћој и међународној јавности – рекао је.

Дрецун и додао да Приштина чини све да се она не стави поново на сто. Он је казао да се стиче утисак да ЕУ жели да одржи покровитељство над дијалогом Београда и Приштине и да је састанак у Берлину ишао „паралелним колосеком“.

– Администрацији у Бриселу се то не допада и она не жели бити потиснута у други план – рекао је Дрецун и додао да Париз и Берлин сматрају да динамика мора да се превазиђе и да процес покрене са „мртве тачке“.

Оставите Коментар