Антируске санкције доводе до тога да многе државе одустају од долара због чега Вашингтон губи способност да пројектује своју снагу на међународној сцени, пише аналитичар „Њујорк поста“ Џеј Њуман.

„Одустајање од долара нанеће снажан ударац позицијама САД на међународној сцени. Епоха када је било могуће неограничено штампати доларе могла би да се заврши а са њом ће у прошлости остати и наша могућност да јефтино купујемо страну робу“, наводи аутор.

Како се наводи у чланку, више од сто држава није подржало антируске санкције Запада због чега настају економске коалиције које користе друге валуте за трговину. Одсуство алтернативе долару о чему су говорили западни аналитичари показало са као илузорно, наводи Њуман.

Трговински односи међу државама које користе националну валуту воде ка смањењу потражње за доларом и, самим тим, ка смањењу његове вредности, указује се у чланку.

Као последица тога, упозорава Њуман постепено ће доћи до скока цена.

Због пада долара Америка ће изгубити свој значај на међународној сцени а наћи ће се и у опасности да падне у дужничко ропство, констатује Њуман и истиче да Вашингтон, да би то избегао, треба да смањи стратешких противника и да „једном за свагда уведе ред у сопственој привреди“.

(Спутњик)

Оставите Коментар