САД и НАТО ће, у случају победе Украјине, моћи да добију приступ налазиштима титанијума, метала који се користи за производњу борбених авиона, хеликоптера, бродова, тенкова и ракета дугог домета, пише Newsweek.

Министарство унутрашњих послова САД класификовало је титанијум као један од 35 минерала од виталног значаја за економску и националну безбедност земље. Међутим, Сједињене Државе и даље увозе преко 90 одсто своје жељезне руде. Украјина је једна од седам земаља које производе титанијум. На овој листи су и Кина и Русија.

– Украјина има заиста значајне резерве ретких минерала, и ако добро одиграмо, то би могла да буде заиста атрактивна алтернатива руским и кинеским ресурсима, од којих тренутно много зависи – рекао је један од запослених у Конгресу.

– Пошто је све више дебата на Западу о томе зашто је у нашем најбољем интересу да наставимо да подржавамо Украјину, мислим да је ово један од аргумената који ћете све чешће чути – додао је извор.

Иако је амерички произвођач авиона Боинг у пролеће најавио да ће престати да купује титанијум из Русије, овај метал се није нашао под санкцијама САД. САД такође нису ни увеле царину од 35 одсто на њега.

Руски титан је и ЕУ искључила из списка санкција. Међутим, европски произвођач авиона Ербас је у децембру најавио да намерава да обустави увоз титанијума из Русије.

Оставите Коментар