Дан пред убиство премијера Зорана Ђинђића, 11. марта 2003, на београдски аеродром слетео је приватни авион са 19 мистериозних путника. Наредба је гласила: Нико од њих не сме бити легитимисан. Изашли су из летелице и право с писте, џиповима са дипломатским таблицама, превезени су на непознату локацију.

Све ово, иако личи на почетак неког холивудског трилера, заиста се догодило. Према ексклузивним сазнањима о убиству тадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића, до којих је дошао Српски телеграф, а базирају се на извештајима српских и страних служби и изјавама очевидаца, мистериозни лет представљао је практично прву фазу крвавог плана разрађеног у Лондону и Вашингтону.

БЕЗ ИКАКВЕ НАЈАВЕ

– У авиону, чији долазак нигде званично није најављен, било је 18 специјалаца и један изразито плав човек. Био је то Енглез, снајпериста по имену Хил – открива саговорник нашег листа, у то време високопозициониран у једној од српских обавештајних служби.

Према његовим речима, иза свега стоје двојица западних обавештајаца, Ендру Монктон (МИ-6) и Дејвид Блек (ЦИА), који су, како се види из транскрипата које је претходних дана објављивао наш лист, били директни организатори атентата на Ђинђића, али и акције „Сабља“, коју су испланирали под кодним називом „Мач“.

– Тај најмистериознији путник, Енглез, трудио се да буде најмање упадљив. Имао је плаву косу, презивао се Хил, а касније се испоставило да је управо он био снајпериста чији је метак био намењен Ђинђићу. Из свега што сам касније чуо, највероватније је управо он испалио онај фамозни трећи метак – открива бивши обавештајац.

Да су тадашњи чиновници западних амбасада у Београду директно учествовали у завери, потврђује и чињеница да су мистериозне путнике на аеродрому дочекали џипови са дипломатским таблицама. Само са ручним пртљагом, брзо су ушли у возила и нестали.

ДВЕ СИГУРНЕ КУЋЕ

За боравак 19 људи, како каже наш саговорник, опремљене су две сигурне куће у Сурчину. Њих 18 било је на једном месту, а снајпериста Хил на другом.

Фото-робот снајперисте из Енглеске, Фото: republika.rs
Фото-робот снајперисте из Енглеске, Фото: republika.rs

– По свему судећи, ови људи били су у згради супротно од оне у Адмирала Гепрата и на једном прозору био је управо снајпериста Хил. У његовој згради, као екипа за подршку, био је тим од пет специјалаца, док су у аутомобилу испред седела још двојица. У згради суда, преко пута Владе, била је још једна екипа. Одмах после атентата врло брзо сви су напустили лице места и Србију, што није било тешко, с обзиром на то да су границе затворене тек три сата након ликвидације премијера, а и истрага је била усмерена у потпуно другом правцу – објашњава наш саговорник.


Марко из Сурчина главни за логистику

Смештај за специјалце и снајперисту организован је у Сурчину, по налогу Ендруа Монктона. Тај задатак обавио је извесни Марко из Сурчина (не зна се да ли се ради о правом или кодном имену), који је био сарадник британске обавештајне службе. Наши обавештајци пресрели су неколико разговора које су водили он и Монктон, чија садржина јасно открива шта се све дешавало у данима уочи атентата на премијера, али и на сам дан убиства.

– За Марка се зна да је имао веома добре везе у ДС и био изузетно близак са Чедомиром Јовановићем. Такође, контролисао је мрежу обавештајаца и доушника који су се финансирали преко његових фирми. Био је од детињства близак са челницима Сурчинског клана – прича бивши обавештајац, саговорник Српског телеграфа.


Екипа форензичара заварала трагове

Посебно су занимљива сазнања (веома поуздана) да је сат и по пре атентата на Ђинђића у зграду Владе смештена екипа форензичара, чији је задатак био да место злочина преуреде по тачно утврђеном плану, пре него што истражни судија стигне на лице места. Према речима људи из обавештајних структура, њихов задатак био је да, у зависности од развоја ситуације, „препарирају“ место злочина на начин који би највише одговарао даљим замислима организатора злочина.


ШТА СЕ ЗНА О СНАЈПЕРИСТИ ХИЛУ

– тридесетогодишњак, средње висине, ситније грађе
– кратко ошишан, изразито плаве и продорне очи
– био један од најбољих снајпериста у енглеској војсци, обављао специјалне

Марија Р. Илић

Advertisements