Како јавља „Gazeta Express“, за формирање тзв. Министарства одбране гласало је 101 од 102 присутна посланика, а како јавља исти лист за формирање Оружаних снага Косова мораће да се промени и Устав.

Представници „Српске листе“ напустили салу за гласање у тренутку када је отворена ова тачка дневног реда. Међународна заједница није реаговала на ове провокације из Приштине које ће свакако угрозити дијалог Београда и Приштине. Иако су управо представници међународне заједнице говорили да промене на Косову треба радити у складу са уставом, када је формирање војске Косова, остају неми и праве се да се ништа не дешава. Није јасно због чега су променили став и због чега повлађују Албанцима?!

Тзв. косовски парламент је непсоредно након почетка расправе о три владина предлога закона о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску, са 101 гласом „за“ изгласао први законски акт, а очекује се гласање о друга два. Након што је прихваћен предлог опозиције да то буде прва тачка данашњег заседања, посланици Српске лисе напустили су седницу.

Пре него је почела расправа о три предложена закона о трансформацији КБС, шеф посланичкг клуба Српске листе Игор Симић је рекао да се српски посланици категорички супротстављају формирању војске, након чега су они напустили салу. Симић је рекао да трансформација КБС у војску није у интересу мањинских заједница.

Након дужег времена Албанци су први на путу да постигну јединство на питању трансформације КБС у војску Косова. Питање трансформације КБС је једино питање које уједињује косовску власт и опозицију. Опозиција, која, иначе, бојкотује седнице парламента, данас присуствује седници. Владин предлог сета закона има за циљ да заобиђе устав, на чему инсистира међународна заједница, и омогући трансформацију КБС без сагласности Срба и других припадника мањинских заједница на Косову.

Тзв. Министар КБС Рустем Бериша је рекао да је предлог закона о Министарству одбране сацињен у складу са уставним нормама.

– Израда и поступак за Министарство одбране обављени су у складу са уставним нормама. Овај нацрт закона предвиђа трансформацију министарства КБС. Министарство одбране врши своја овлашћења у складу са Уставом. Министарство одбране биће састављено од државних службеника и војног особља – рекао је Бериша.

Посланик опозиционог Самоопредељења, Реџеп Сељими, је за скупштинском говорницом рекао да тај покрет у суштини подржава предложена законска акта о трансформацији КБС. Међутим, рекао је, било би прикладно да скупштина утврди и педлог о формирању оружаних снага Косова. Сељими је додао да је Самоопредељење одувек подржавао тансформацију и унапређење КБС у војску. Рекао је и да нико од посланика не треба да противник формирању косовске војске.

Шеф парламентане групе најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова, Авдулах Хоти, је у расправи о трансформацији КБС рекао да против тога могу да буду само они који су против НАТО.

– Историјски, Косово се у рату само бранило. Сада желимо да модерна војска буде заједно са нашим партнерима да се бранимо – рекао је Хоти, који сматра да се напори те странке на формирању војске не могу знемарити, пренео је Љајми. Иначе, у расправи о стављању поменутих закона на дневни ред као прву тачку, што је тражила опозиција, дошло је до мањег вербалног сукоба између премијера Рамуша Харадинаја и заменика председника парламента Џавита Хаљитија.

Након што у првом гласању тај предлог није прошао, Харадинај је Хаљитију добацио „понови гласање, или си можда заспао“, на шта му је заменик председника парламента одговорио да гледа своја посла.

– Нема потребе да се прави шоу у раду парламента, ја нисам ничија крпа,а ни члан владе – рекао је Хаљити.