Такозвани „Међународни отпор“ је објавио да су његови борци напали два конвоја који су превозили логистичке залихе за коалицију предвођену Сједињеним Државама у Ираку.

У саопштењу, група у сенци је рекла да су оба конвоја са снабдевањем нападнута у близини града Тармија који се налази неких 50 километара северно од Багдада. Ирачки извори вести нису известили о жртвама као резултат двоструког напада.

Ово су били пети и шести конвој за снабдевање коалиције предвођене САД који је ове године био на удару у Ираку. Међународни отпор стао је иза три од претходна четири напада.

Најзначајнији напад групе, који се догодио 19. јануара, извршен је на конвој који је превозио два америчка противракетна система, артиљерију и минобацаче (Ц-РАМ) у близини града Јусуфија, око 32 километра јужно од Багдада.

„Међународни отпор“ је једна од неколико проиранских група које су се појавиле у Ираку након атентата на Абу Махдија ал-Мухандиса, заменика команданта ирачких Јединица народне мобилизације (ПМУ) и команданта иранских снага Кудс, Касема Сулејманија, од стране Сједињених Држава пре три године.

Главни циљ ових проиранских група је да протерају америчке трупе из Ирака. То се вероватно нец́е догодити ускоро, јер се чини да је Вашингтон одлучан да задржи своје трупе у земљи дугорочно, углавном да би се супротставио утицају Ирана.

Оставите Коментар