Постоји неколико случајева у којима Русија има право да употреби нуклеарно оружје и сви су наведени у указу председника – то говори о одлучности земље да заштити свој суверенитет, али у тешким ситуацијама преговори су најбољи и најисправнији начин, рекао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев за Спутњик.

„Ти случајеви су назначени у документу који је одобрен председничким указом и то показује нашу одлучност да штитимо независност, суверенитет наше земље, да никоме не дамо повода чак ни за најмању сумњу у то да смо спремни да пружимо достојан одговор на било какве нападе на нашу земљу, на њену независност, на њен курс“, рекао је Медведев, говорец́и о документу који се тиче нуклеарног обуздавања.

Он је истакао да постоји неколико случајева када Русија има право да употреби нуклеарно оружје: када је на Русију изведен ракетни напад уз употребу средстава за нуклеарно уништавање; приликом употребе нуклеарног оружја против Русије или њених савезника; у случају напада на критичну инфраструктуру услед чега је парализована активност руских нуклеарних снага за обуздавање. Четврти случај је када је извршен акт агресије против Русије или њених савезника услед чега је угрожено постојање земље, чак и без примене нуклеарног оружја, односно применом конвенционалног наоружања.

„Говорим о томе јер сте ме питали. Међутим, ми полазимо од тога да су у најтежим ситуацијама, попут тренутне, на пример, око Украјине – преговори, дипломатски напори ипак најбољи и најисправнији пут.

Друго је што преговори не успевају увек, али је неопходно иц́и тим путем“, појаснио је Медведев. Kако је прецизирао, нико не жели никакав рат, али увек постоји претња од нуклеарног сукоба.

„Нико не жели никакав рат, поготово нуклеарни – то је претња постојању људске цивилизације. У том смислу у праву су аналитичари који кажу, можда донекле цинично, али без обзира на то, да је настанак нуклеарног оружја спречио огроман број сукоба у 20. и 21. веку. То је истина“, истакао је заменик председника Савета безбедности.

По његовим речима, „стога је очигледно да претња увек постоји“. „Kао бивши врховни командант добро сам свестан њених размера, а и сви наши људи знају да су циљеви нуклеарног оружја земаља НАТО-а објекти на територији наше земље, а наше бојеве главе су усмерене на циљеве који се налазе у Европи и САД.

Али такав је живот. Зато увек треба мислити на то и водити одговорну политику“, оценио је Медведев. Он је подсетио на Kубанску ракетну кризу 1962. године који је „отрежњујуц́е деловала на све – на руководство САД, НАТО-а, Совјетског Савеза, Варшавског пакта“.

„Тада је заиста био Хладни рат, сада је ситуација, по мом мишљењу, на неки начин гора него тада, јер у том периоду наши противници нису покушавали с толиким бесом да доведу ситуацију у Совјетском Савезу до тачке кључања“, оценио је Медведев.

Kонкретно, нису уводили санкције индустрији или пољопривреди, а поготово да уводи персоналне санкције.

„Никоме није падало на ум да уводи санкције Брежњеву, Подгорном, Kосигину. Они су, наравно, схватали да је то бесмислено, као и сада, али тада им је бар дотекло памети да то не чине. Сада су сви у неповољном положају. Увели су санкције, али је потребно разговарати, макар да би се спречиле свакакве нежељене последице, укључујуц́и оне страшне као што су, рецимо, сукоб Русије и НАТО-а. Изгледа да су сви санкционисани, сви су на тамо неком списку“, закључио је Медведев.

Оставите Коментар