Америчка амбасадорка у Украјини Мери Јовановић, чији је деда по оцу био Србин, по налогу САД предводи рат против руског председника Владимира Путина у Украјини.

Мери Јовановић – twitter.com/MrKovalenko

Њен ангажман на кршењу крхког споразума украјинских и проруских снага у Донбасу, појачао се у последњих месец дана, иако је на функцији дипломатске представнице Вашингтона у Кијеву још од маја 2016. године. Наиме, Јовановићева је недавно обећала лидеру Украјине Петру Порошенку да ће САД послати оружје у вредности од чак 350.000.000 америчких долара.

Јовановић: Ново оружје ојачаће безбедност Украјине и омогућити јаче мере у очувању украјинске територије

– Конгрес још увек није одредио врсту наоружања коју би Украјина требало да добије, али се зна тачна вредност испоруке – наводи се у њеном саопштењу. Иако није директно усмерено на борбу против проруских побуњеника, у изјави амбасадорке недвосмислено стоји да је оружје намењено очувању територијалног интегритета Украјине.

Танјуг/AP

– Ново смртоносно оружје ојачаће безбедност и омогућити да се предузму јаче мере у очувању украјинске територије – рекла је Јовановићева, подсећајући да је Кијев већ добио војну помоћ у виду модификованих совјетских минобацача и нових снајпера.

Деда јој бежао од комуниста, отац од нациста

Деда по оцу Мери Јовановић био је Србин, који је бежећи пред црвеногардејцима побегао у град Чита на крајњем истоку Русије. Тамо је рођен и њен отац Михајло, који је током Другог светског рата успео да побегне из нацистичког логора и пребаци се у Канаду. Њен деда по мајци, спас од бољшевика пронашао је у Немачкој, одакле је њена мајка такође отишла у Канаду.

Према неким тврдњама, Украјина је у новом пакету војне помоћи иницијално требало да добије нови противтенковски систем типа „Јавенил“, али сада постоји велика могућност да се и неки други комплекси нађу у рукама владиних снага.

– Сада говоримо о новим противракетним системима који би могли да буду испоручени Украјини. Помоћ Кијеву овог пута не долази од приватних компанија, већ од саме владе у Вашингтону – рекла је Мери Јовановић.

Завршила Пушкинов институт
– Мери Јовановић је рођена у Канади
– као мала прелази да живи у САД
– завршила је престижни универзитет Принстон и Пушкинов институт
– у дипломатији је од 1986. године
– била је амбасадор у Киргизији и Јерменији
– потом је постављена за заменицу амбасадора у Украјини
– њено постављење уследило је након неуспеха бившег амбасадора Џефрија Пајета да обузда олигархијске кругове у Украјини и земљу коначно стави под утицај Америке
– њено порекло је руско, српско и немачко

Стручњаци су врло забринути због њених најава, које оцењују као провокацију САД са новим рундама мешања у унутрашње ствари Украјине. Они су упозорили и на опасност од обнављања крвавих сукоба широм земље, упркос мировном споразуму из Минска, који је тренутно на снази.

Извор: republika.rs