Немачка канцеларка данас у Сочију, у другој посети Русији од почетка месеца. Са руским лидером ће договорити стратегију за заједничко супротстављање агресивној политици Доналда Трампа, кажу стручњаци

Фото: DPA
Фото: DPA

Немачка канцеларка Ангела Меркел са руским председником Владимиром Путином прави пакт против САД. Она данас стиже у Сочи, у другу посету Русији од почетка месеца, а верује се да ће са Путином договорити стратегију како да се заједнички супротставе агресивној политици америчког председника Доналда Трампа према целом свету.

Угрожен цео свет

Меркелова, која је почетком маја посетила Русију, први пут од 2014, хитно је заказала нови сусрет с Путином након што је Трамп објавио да ће се повући из иранског нуклеарног споразума. Професор Петер Шулце, експерт за међународне односе на Универзитету у Гетингену, сматра да је управо то и био повод нове посете немачке канцеларке Русији.

– Будућност иранског нуклеарног споразума биће тема број један у разговору између двоје државника. И Русија и Немачка се залажу за очување тог споразума, иако су се САД повукле. Европа жели везе са Ираном, као и Русија, и неће се повући због Трампових претњи санкцијама – каже Шулце.

Сам је крив

Нови приступ Немачке Русији могао би да има незгодне последице по Трампа, али је он зато сам крив!

Он, међутим, додаје да је то само један у низу проблема које ће прочешљати Путин и Меркелова.

– Сасвим сигурно ће причати и о Сирији, коју је Немачка одбила да бомбардује у априлу кад су то урадиле САД, Британија и Француска. Такође, биће речи и о Украјини, као и о изградњи гасовода „Северни ток 2“, који је већ договорен. Све су то области у којима се САД противе сарадњи Европе и Русије – наводи немачки стручњак.

Према његовим речима, Меркелова је свесна да Европа више не може да сарађује са Америком.

– На основу њених последњих изјава да Америка више није партнер Европе, може се закључити да се она окреће Русији, која је природни савезник ЕУ. Верујем да ће Меркелова и Путин направити некакав план како да се Брисел и Москва заједно супротставе Трампу, који од почетка свог мандата жели силом да наметне своје интересе и на тај начин угрожава целу међународну заједницу – објашњава Шулц.

Његово мишљење деле и утицајни немачки медији. Радио „Дојче веле“ наводи да би нови приступ Немачке Русији могао да има незгодне последице по Трампа, као и да је сам амерички председник за то крив. Остали медији у Немачкој такође подржавају састанак Меркелове и Путина и тврде да „силеџију Трампа“ треба поставити на своје место.

Да је посета Меркелове Путину прилика да се Европа и Русија поново зближе, сматра и Волфганг Букеле, председавајући немачког Комитета за источноевропске економске односе.

Вашингтон прети санкцијама Немачкој

Вашингтон је јуче запретио санкцијама Немачкој због улажења у заједнички пројекат са Русијом и изградње гасовода „Северни ток 2“.

– Пројекат изградње гасовода између Русије и Немачке може довести до увођења америчких санкција. Тај гасовод преусмерио би гас од Украјине, која зависи од транзитних такси, а могао би и да омогући Русији инсталирање опреме за надзор у Балтичком мору. Противимо се гасоводу „Северни ток 2“ јер би то могло да повећа малигни утицај Русије у Европи – навела је висока званичница Стејт департмента Сандра Оудкирк.

– Њихов састанак дешава се у веома важном тренутку. С обзиром на изузетно тешку ситуацију у целом свету, ово је шанса да се Европа и Русија поново зближе на основу заједничких политичких и економских интереса – каже Букеле.

Укидање санкција

Како је истакао, састанак у Сочију би могао да буде прилика и за укидање санкција које је ЕУ увела Москви због кризе у Украјини.

– Надамо се да ће Русија знати да цени немачке напоре и да ће састанак у Сочију допринети решењу конфликта у Украјини. То је од највеће важности за укидање санкција – рекао је Букеле.

Иначе, Трамп је од почетка свог мандата у јануару 2017. досад заратио скоро са целим светом. Оно што је Европљанима највише засметало јесте његово повлачење из париског климатског споразума и иранског нуклеарног споразума, као и његове претње санкцијама свима онима који се супротставе његовим одлукама. Кап која је прелила чашу догодила се прошле недеље кад је, након повлачења из иранског нуклеарног споразума, запретио санкцијама свим европским фирмама које буду наставиле да послују са Ираном.

Извор: informer.rs